Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák . .časopis .osobnosti

Já přijdu, až budou nastavovat zrcadlo... Legendárna veta z

Já přijdu, až budou nastavovat zrcadlo... Legendárna veta z filmu Vesničko má středisková. Zrkadlá sú už nastavené. Nedávno som videl ojedinelé umelecké dielo, operu Zítra se bude v Divadle Kolowrat v Prahe.
Ide o zhudobnený proces s Miladou Horákovou popravenou v roku 1950 na základe vtedy bežného divadelného diela zvaného komunistický súdny proces so slobodným človekom. Text je zostavený z dobových materiálov, ako podobne výnimočný projekt Tiso v divadle Aréna. Je v nej vynikajúce všetko, od hudby, scény, kostýmov, scénára po famóznych hercov.
Od prvej chvíle som sedel ako zhypnotizovaný, úplne zmrazený (slovo zmrazený je jediný súvis s prichádzajúcimi sviatkami Zimy, Deda Mráza, pokoja a mieru, sobov a všetkého možného, o Ježiškovi je nemoderné sa zmieňovať, aj mne sa páči Mrázik, šalala a výzdoba prezidentského paláca, treba ísť po podstate!). Keď sledujete tú operu, tak vďaka premyslenému fígľu so sklom-zrkadlom sa stávate jej súčasťou. Sedíte v hľadisku a pozeráte sa občas aj na seba, ako sledujete zlo, pekne napapaní, v teple, pozeráte sa na to, ako aj vo vašom mene posielajú na smrť jednu nevinnú statočnú ženu. Zasahovalo to až do špiku kostí, až sa mi zdalo, že to nevydržím. Obrovská sila! V tom zrkadle vidíte nielen to, čo sa deje v divadle. Vidíte aj odhaľovanie tabule Gustávovi Husákovi, lebo je najznámejším Dúbravčanom (kedy bude v Modre socha Ondreja Riga?). Spomeniete si, že pamätník úžasnému človeku Jánovi Langošovi sa, na rozdiel od tabule pre chrapúňa, postaviť nepodarilo. Spomeniete si na komunistické chápanie „priateľstva všetkých národov sveta“ a pochopíte, že presne v tejto tradícii sa za dva roky podarilo zničiť normálne vzťahy s naším susedom. Podobne sa relativizuje všetko, na čo naši komunistickí lídri siahnu. Cítite hnev, rozhorčenie, smútok. A musíte chtiac-nechtiac výnimočne súhlasiť s našim premiérom. Áno, novinári sú idioti. Aj železničiari, aj lekári, aj mäsiari. To, že si to myslí Fico, Číž alebo Mečiar  je jasné z ich činov. Aké sú preferencie súčasnej vládnej koalície? 60 %? Tak áno, žiaľ, šesť z desiatich ľudí začínam aj ja považovať za idiotov. Zrkadlo je neúprosné. Co se bude zítra...?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite