Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

. .časopis .týždeň vo svete

Medvedev v Karibiku
Latinsko-americké turné ruského prezidenta Medvedeva, návšteva Venezuely a starého sovietskeho spojenca Kuby, sa skončila úspešne. Takpovediac pre všetky strany. Rusi, ako sa zvykne hovoriť, „upevnili diplomatické vzťahy“, dohodli štátne objednávky a splnili PR misiu pošteklením tzv. Monroeovej doktríny, najstaršej americkej bezpečnostnej doktríny, ktorá už takmer 200 rokov považuje celú západnú pologuľu za sféru vplyvu USA. Uznanie patrí americkému prezidentovi Bushovi aj zvolenému Barackovi Obamovi: zachovali totiž chladnú hlavu a namiesto osvedčených inštinktov zo studenej vojny zostali ticho.
Dmitrij Medvedev navštívil autokratickú Venezuelu a totalitnú Kubu, rokoval s Hugom Chávezom a Raulom Castrom a navštívil chorého Fidela, ktorý krátko pred návštevou otvoril chrám ruskej pravoslávnej cirkvi na ostrove. Výsledky návštevy sa dajú zhrnúť do štyroch bodov. Incident medzi ruskými a venezuelskými ochrankármi, ktorí sa krátko pred stretnutím svojich prezidentov pobili, sa skončil podľa agentúry AP zmierením. Po druhé, ekonomicky sa Rusi budú naďalej snažiť predávať zbrane Venezuele, ktorá je jedným z najväčších dovozcov ruských zbraní na svete. Po tretie, vojensky predviedli malé spoločné cvičenie s venezuelskými jednotkami v Karibiku, ktoré však odhalilo najmä vzájomnú nekompatibilitu, a pokiaľ ide o Kubu, Havane ponúkli spoločný projekt leteckej obrany. Najdôležitejšia je tretia rovina Medvedevovej cesty: politický odkaz novej americkej administratíve. Rusi sa zjavne snažia vytvoriť podmienky na dobrý obchod. Namiesto hrozieb o rozmiestnení rakiet v kaliningradskej oblasti na hraniciach Poľska a Pobaltia volia sľuby, od ktorých sa dá bezbolestne odstúpiť. Výsledok: počas prvého summitu Medvedev — Obama budú vedieť za ústupok s protiraketovou obranou v strednej Európe ponúknuť ústupok v Karibiku. Aj keď pritom pôjde viac o slovnú hru ako o reálny projekt. Inými slovami, ruské záujmy neležia na opačnej pologuli, ale v Európe. A preto sú pre Západ dôležitejšie dve iné správy. Tou prvou je prehodnocovanie plynovodu Nord Stream, ktorý mal Rusko a Nemecko spojiť po dne Baltského mora a ktorý sa dnes Rusom zdá drahý, a po druhé, ruské avízo, že ak sa Moskva nedohodne s Kyjevom na cenách uhľovodíkov a rozhodne sa ich pozastaviť, európske krajiny bude o tom dopredu informovať – a tie si budú môcť vytvoriť dostatočné zásoby. Či chcete, alebo nechcete, Rusi dnes Západu ukazujú svoju lepšiu tvár.
.jd

Mugabe hrozí
Zimbabwe stále nemá vládu a Robert Mugabe vyhlásil, že opozícia sa musí vyjadriť, či chce vládnuť, alebo nie: „Ak sa do dvoch rokov nedohodneme, vyhlásim nové voľby.“ Spory o rozdelenie vládnych postov trvajú už vyše dvoch mesiacov. Opozícia žiada viac, než je Mugabe ochotný poskytnúť. Prezident jej však odmieta prenechať ministerstvo vnútra, ktoré jej pôvodne sľuboval.
.mg

Snem ODS
Podceňovaný Mirek Topolánek vyrástol na veličinu českej politiky. Aj keď snem ODS, kde obhajoval predsednícku stoličku po prehratých regionálnych voľbách, sa uskutočnil až po našej uzávierke, bolo jasné, že ani prezident Klaus, ani protikandidát Bém Topolánka neohrozia. Topolánek obsadil stred a vytlačil Béma na pravý kraj strany, kde pôsobil komickejšie ako herec Čtvrtníček.
.jd

No means no
Írsky komisár v EÚ Charlie McCreevy tvrdí, že írske „nie“ Lisabonu má byť rešpektované. Declan Ganley bol jednoducho úspešný proti moci všetkých politických strán, a keďže žijeme v demokracii, mali by sme to rešpektovať, povedal komisár. McCreevy si zjavne vlastný názor cení viac ako funkciu v ďalšej komisii. Nepotešil ani Dublin, ktorý plánuje referendum opakovať.
.jd

Preč s monarchom
Henri z Luxemburgu, veľkovojvoda luxemburský, pravdepodobne príde o možnosť vetovať zákony. Navrhuje to kresťanský demokrat a luxemburský premiér Juncker v reakcii na neochotu katolíckeho aristokrata podpísať zákon o eutanázii. Kultúra smrti teda pochoduje a tam, kde jej stojí v ceste hlava monarchu, treba ju odťať. Napríklad rukou kresťanského demokrata.
.jd  

Zomrel patriarcha
Piateho decembra zomrel patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Alexij II. Mal 79 rokov a zomrel vo svojej rezidencii v Peredelkine. Hovorca cirkvi nekomentoval príčinu smrti, už dlhšie sa však neoficiálne hovorilo o tom, že Alexij trpí rakovinou a má choré srdce. Alexij II. mal blízke vzťahy s Kremľom a v duchu ruských cézaropapistických tradícií aj politický vplyv. K jeho úmrtiu sa sústrastne vyjadril aj exprezident Michail Gorbačov.
.mg


Angela Merkel/Nesmelá Angela, tak nazval nemeckú premiérku domáci týždenník Spiegel. CDU má iný názor. Na sneme získala 95 percent hlasov, odmietla „súťaž o miliardové dotácie“ a do budúcoročných volieb ide so silným mandátom. Do septembra je však ďaleko.

Dominique de Villepin/Expremiér, mnohonásobný minister, básnik a archetyp francúzskeho salónneho politika čelí obvineniu v afére Clearstream a hrozí mu šesť rokov väzenia. Villepin obviňuje prezidenta Sarkozyho zo zasahovania a odvolal sa na najvyšší správny súd.

Jevgenij Kolesov/Na súde s vrahmi Anny Politkovskej sa odohráva strhujúci príbeh. Jevgenij Kolesov, človek-milión a člen súdnej poroty, pre rádio Echo Moskvy odvážne odmietol tvrdenie, že porota jednohlasne rozhodla o vylúčení médií zo súdneho pojednávania.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite