Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedným dychom

.lucia Piussi . .časopis .literatúra

„Bibličtí hrdinové byli příslušníky nevýznamné sekty působící na omezené, téměř kmenové scéně. Ani král David nebyl více než králem malého království, který neměl na světskou historii velký vliv.

„Bibličtí hrdinové byli příslušníky nevýznamné sekty působící na omezené, téměř kmenové scéně. Ani král David nebyl více než králem malého království, který neměl na světskou historii velký vliv. Jejich sláva spočívala v podstatě na celosvětovém rozšíření judaismu a křesťanství a na literární magii knihy, v níž jsou zaznamenány jejich činy“. Paul Johnson vo svojej novej knihe Hrdinové svojím typicky originálnym a provokačným spôsobom doslova vyhadzuje čitateľovi od úžasu poistky v hlave. Ako geniálny polyhistor nazerá na históriu priam s detským úžasom a toto neošúchané spojenie mysliteľa a provokatéra pri čítaní vyvoláva dojem, že čítame nie históriu, ale neskutočne napínavú detektívku. Keď sa napríklad Johnson zamýšľa nad tým, prečo neveľký a nie príliš bojovný národ Hebrejcov prežil a nezmizol z mapy sveta, hoci toľké, omnoho početnejšie a agresívnejšie národy z nej navždy a nenávratne vypadli, okrem iného zmieňuje aj toto: „V jednom ohledu však (Hebrejci) čerpali z fyzického zdroje, který si většina starověkých národů odepírala: plně využívali inteligenci a odvahu svých žen. Jak je možné, že tolik velkých národů až donedávna neumělo využít polovinu svého lidského kapitálu, už se nikdy nedozvíme. Hebrejci ji však ladem nenechali – možná právě proto, že toho měli po jiných stránkách tak málo“.
„Bojíte sa života! Vavro, ten sa nebojí, ale vy sa bojíte.“ Toto je prvá veta práve vychádzajúceho románu Mystifikátor z pera Máriusa Kopcsaya, ktorá, dúfajme, zaútočí na špicu slovenskej literárnej hitparády ako Frigo na mašine. Dúfajme! Pretože tá sa utápa v dobrovodsko-matkinovských bláboloch (na prvých priečkach), a pri troche šťastia a asi aj tej hnusnej a nevyhnutnej reklamy, by ju Kopcsayov frigovský humor hravo nakopol. Verím, že Mystifikátor, vydaný v Kalligrame, nesklame. Pretože, hoci je Kopcsayovo dielo aj karikatúrou, skutočnosť za ňou nie je krívajúca ani pokrivená, ale živá, hmýrivá. Vždy, keď si na jeho písanie spomeniem, vidím to obrovské zaujaté „oko autora“ , ktoré ukladá svoje postavy vedľa seba ako filatelista milované známky. Ale ony nie a nie poslúchať...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite