Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

MÉDIÁ

.časopis .ostatné

TELEVÍZIE Našiel sa nový Hríb
Keď zhasla relácia Pod lampou, STV ohlásila, že čoskoro bude náhrada. A tak sa i stalo. Vo štvrtkovom Večer na tému sa ako nové moderátorské hviezdy vyčírili Jozef Hübel a Milan Blaha. Ktorý je lepší? Za mierneho favorita pasujeme Blahu, v 90. rokoch známeho aj z denníka Slovenská republika. Od neho sa iní moderátori majú čo učiť. Svoju prácu robí totiž so zápalom, dokonca s takým, že v relácii o vlastenectve nestihol dať hosťom za 118 minút ani jednu otázku. Svoju rolu si však splnil inak: vďaka nemu mohol aj ospalejší divák hravo rozlíšiť, kto je dobrý a kto zlý. Keď Viliam Hornáček (v čase únosu Kováča ml. poslanec za HZDS) hovoril, že Slováci môžu byť hrdí na „pokojné, kultúrne, legitímne a ústavné rozdelenie štátu,“ Blaha sa nadchol: „To je úžasné!“ Keď Hornáček s oduševnením temer kričal, že „nežiadali sme cudziu zem, neparazitovali sme na cudzej práci, nemali sme kolónie, to sa vám nezdá byť veľký a veľkorysý dejinotvorný výkon?“,  dostal Blahu do tranzu: „Krásne ste to povedali!“ A keď F. Mikloško diváka zneistil tézou, že na rozdiel od prítomného R. Rafaja zo SNS je vlastencom on, pretože bol proti Lisabonskej zmluve, Blaha to divákom hneď ozrejmil: „To preto, lebo ste konzervatívec, a to vám nedovolí, aby ste vec ako Lisabonská zmluva mohli modernizovať alebo podpísať“. No nie je to úžasný moderátor?
.martin Hanus

TLAČ Nový majiteľ v HN
Už aj slovenské Hospodárske noviny dostali nového majiteľa a je ním napokon jeden z najbohatších Čechov – Zdeněk Bakala, ktorý sa pred časom rozhodol výraznejšie investovať v mediálne sfére. Vlastní už týždenník Respekt aj rešpektované české Hospodářské noviny. Šéfredaktor HN Peter Vavro ohlásil zatiaľ iba nové investície do internetu. Personálne zmeny či výraznejšie zmeny v obsahu Hospodárskych novín predseda predstavenstva spoločnosti Ecopress Michal Klíma vylúčil, lebo noviny sa posledné dva - tri roky menili a hlavné zmeny sa už udiali. Podľa Klímu sa to prejavilo aj na tom, že Hospodárkam neubúdajú čitatelia – na rozdiel od iných nebulvárnych denníkov. Otázne je, či sú už slovenské Hospodárky na tej správnej ceste stať sa dôstojnou sestrou českých Hospodárok. Zatiaľ možno skonštatovať, že Bakala sa javí ako zaujímavý investor, ktorý má naozaj záujem na normálne fungujúcom mediálnom prostredí. Zárukou istej nezávislosti Bakalových médií je aj jeho majetok, ktorý je natoľko impozantný, že tento muž nebude závislý od ziskov z mediálnej branže. Problémom môže byť skôr názorová nezávislosť. Bakala sa však verejne viackrát zaručil za nezávislosť novín, a keď mu uverili ľudia v Respekte či v českých Hospodárkach, nie je to celkom vylúčené. Takže na Slovensko prišiel zaujímavý investor, otázne je iba, ako veľmi mu bude záležať na tom, aby mal aj na Slovensku silné a rešpektované médiá.
.eva Čobejová

Televízia Slávik pre nenáročných
Z času na čas na človeka doľahne masochistická potreba pozrieť si televízny program, pri ktorom má istotu, že bude minimálne taký zlý ako minule. Tohtoročné udeľovanie hudobných cien Slávika z tohto pohľadu nesklamalo. Nebolo to ani tak prejavom moderátorky Dary Rolins, ktorej ľahký pražský prízvuk má do husákovskej dokonalej českoslovenčiny ešte poriadne ďaleko, ani tým, že v hľadisku sedeli arbitri ľudového vkusu Jozef Oklamčák a Štefan Harabin, ktorí majú sobotné večery na Markíze vyárendované. Tie skutočné problémy boli inde. Napríklad v tom, že žiadny z autorov si doteraz neuvedomil, že nitrianska hudobná scéna sa ešte dlho nebude môcť porovnávať so Seattlom. Druhou nepochopiteľnou skutočnosťou je účasť Mariky Gombitovej v nomináciách na speváčku roka. Pri všetkej úcte, kedy ju nahradí nejaká speváčka, ktorá ešte spieva? Tretia vec: skupina Desmod, speváčka Zuzana Smatanová a spevák Peter Cmorik síce ešte majú čo robiť, aby dobehli 33-násobného zlatého slávika Karla Gotta, ale slovenskí fanúšikovia určite vedia, ako ich udržať na vrchole aj v rokoch, keď nič nenaspievajú. Štvrtý dôvod, či skôr otázka: Čo tam robil Marián Varga? Ak sa budem chcieť zase vytrestať, zapnem si to aj o rok, veď ako spieva Kuli v pesničke roka: „Ak chceš zabudnúť, tak zabudni / Možno to príde pomaly / Ak chceš zabudnúť, tak zabudni / Raz ťa to aj tak zavalí.“
.tomáš Gális
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite