Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dav vyberá

.elena Akácsová . .časopis .ostatné

Ak nepočítam všelijaké vyfabrikované pseudotalenty ? la Paul Pots, tak vážna hudba a jej profesionálni interpreti boli doteraz uchránení od toho, aby ich kvality hodnotila laická porota či dokonca hlasujúci dav.

Ak nepočítam všelijaké vyfabrikované pseudotalenty ? la Paul Pots, tak vážna hudba a jej profesionálni interpreti boli doteraz uchránení od toho, aby ich kvality hodnotila laická porota či dokonca hlasujúci dav.
Už aj to je však minulosť. Máme tu výberovú súťaž, a to hneď celosvetovú. Nebudú ju vysielať lokálne televízie, udeje sa na internete, konkrétne na serveri YouTube zameranom na ukladanie videí.
Návštevníci servera budú môcť rozhodnúť o tom, ktorí hudobníci zahrajú v newyorskej Carnegie Hall Internetovú symfóniu. Špeciálne pre túto príležitosť ju zložil čínsky skladateľ Tan Dun, Oscarom ovenčený autor hudby k filmu Tiger a drak.
Zúčastniť sa môže profesionálny i amatérsky hudobník akéhokoľvek veku a pôvodu, doslova odkiaľkoľvek, kde dosiahne internetové pripojenie.  Stačí, ak zavesí na YouTube dve videá, kde predvedie svoje schopnosti. I keď o postupe do užšieho výberu majú rozhodovať experti z národných filharmónií, záverečné slovo bude mať laický dav – teda hlasujúci návštevníci servera.
Za všetkých nadšencov vyjadril očakávania autor symfónie Tan Dun, ktorý je zvedavý, „čo neobjavení hudobní géniovia tohto sveta dokážu vytvoriť". Za všetkých skeptikov odpovedám, že nič viac, ako by to dokázali aj bez podobných súťaží, ktoré neobjaveným géniom takouto skratkovitou cestou k pochybnému úspechu môžu akurát tak uškodiť.

Útechou nám všetkým môže byť skutočnosť, že organizátori celej tejto akcie nenechali všetko na neobjavených géniov a poistili si úspech obsadením hlavných úloh profesionálmi, ktorí sa pekne klasicky vypracovali až na miesto šéfdirigenta Sanfranciského symfonického orchestra (Michael Tilson Thomas) a ďalších profesionálnych hudobníkov na čele s čínskym pianistom Lang Langom.
Málokto súdnejší už dnes uverí, že televízie svojimi reality šou dokážu nájsť medzi ľuďmi zabudnutý skutočný talent a dopomôcť mu k serióznemu úspechu, nielen k piatim minútam pofidérnej slávy. Som zvedavá, ako dlho bude trvať, pokiaľ začne ľuďom dochádzať, že ani internet nenašiel lepší recept na úspech, ako každodenná drina a poctivé vyšliapanie všetkých stupienkov od zbabraného debutu v okresnej súťaži tvorivosti mládeže až po Carnegie Hall.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite