Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 08. 12. 2008 – 14. 12. 2008

. .časopis .film

.teletipy .filmy:

Rebel Placid Lake (komédia, Austrália, 2003)
ČT2, Pondelok, 00:35
Mať za rodičov nenapraviteľných hippie, to jednoducho poznamená na celý život. Už aj to meno, s ktorým ho vypustili do sveta! Alebo dievčenské šaty, v ktorých ho priviedla matka prvý deň do školy, aby tak „nabúrala vžité predstavy o sexualite“... Nikto sa teda nečuduje, že celé ďalšie roky, poznamenané šikanáciou, výsmechom a pohŕdaním spolužiakov sa pre Placida stali jedným veľkým utrpením... Ešte, že je tu Gemma s IQ na hranici geniality, ktorá vie oceniť to pravé ja, jeho skvelé nápady, inteligenciu a vtip. Čo je to však platné, keď svet praje len priemer? Bláznivú komédiu o mládencovi, prácne hľadajúcom svoje pravé miesto v živote, nakrútil režisér Tony McNamara.

Stalker (filozofické sci-fi, Sovietsky zväz, 1979)
Dvojka, Utorok, 22:05
Filozoficko-poetická meditácia Andreja Tarkovského o základných životných hodnotách vznikla na podklade sci-fi bratov Strugackých. Hlavným hrdinom je Stalker — sprievodca tajomnou Zónou. Zóna je územie neznámeho pôvodu, v ktorom sa plnia sny, ale aj strácajú životy. Zóna ponúka cestu k sebapoznaniu, ale aj k zatrateniu. Stalker sem privedie Profesora a Spisovateľa, intelektuálny výkvet spoločnosti, ktorá je už dávno v troskách. Cesta Zónou sa premieňa na Odyseu do ich duší. Počas nej traja muži vzájomne konfrontujú svoje názory na svet, zmysel a hodnoty života v nádeji, že v čarovnej miestnosti uprostred Zóny nájdu odpovede na všetky otázky.

Zmätky v Arizone (komédia, USA, 1987)
JOJ, Streda, 13:00
Arizonský výtržník a recidivista H. I. McDonnough sa zamiluje do policajtky Edwiny. Po sobáši zistia, že nemôžu mať deti. V zúfalstve vymyslia diabolský plán: ukradnú jedno z pätorčiat nábytkárskeho magnáta a podnikateľa Nathana Arizonu. Hoci H. I. rozpráva priateľom historky o prirodzenom pôvode svojho bábätka, tí vedia svoje. Získať vypísanú odmenu za záchranu uneseného dieťaťa sa snažia nielen jeho kolegovia robotníci, ale aj brutálny a bojachtivý strašný jazdec na motorke z Apokalypsy. Zábavná čierna komédia majsterskej režisérskej dvojice – bratov Coenovcov.

Ďáblova past (dráma, Československo, 1961)
ČT2, Štvrtok, 23:25
Filmová balada režiséra Františka Vláčila je voľným prepisom románu Alfréda Technika Mlýn na ponorné řece. Má všetky rysy Vláčilovho výrazného režijného rukopisu. Dej sa odohráva v prvej polovici 18. storočia, v období, keď katolícka cirkev vynakladala mimoriadne úsilie na postupnú rekatolizáciu na zvýšenie svojho vplyvu. O mlynárovi Spálenom šíria jeho nepriatelia klebety, že je v spolku s peklom. Mlynár však rozumie iba reči prírody a pozná tajomstvo ponorenej rieky, ktorá poháňa jeho mlyn. Dostane sa do konfliktu s kňazom, fanatickým, ale racionálnym poslom božím, ktorý chce urobiť všetko preto, aby mlynára zničil.

Na dotyk (dráma,  USA, 2004)
JOJ, Piatok, 01:30
 Ľúbostný prepletenec vzťahov neúspešného spisovateľa Daniela, fotografky Anny, dermatológa Larryho a mladučkej Alice sa začína v Londýne zoznámením Daniela s Alice, keď dievča na prechode zrazí auto. Mladého muža neskôr očarí fotografka Anna, tá sa však vydá za lekára Larryho, hoci miluje Dana, ktorý vlastne zapríčinil jej zoznámenie sa s budúcim manželom. To je však len začiatok zraňujúcich a bolestných vzťahov... Výborne zrežírovaná ľúbostná dráma režiséra Mika Nicholsa zaujme aj hereckým obsadením: Natalie Portmanová, Jude Law, Julia Robertsová a Cliwe Owen.
 
Mŕtvy muž prichádza (krimidráma, VB/USA, 1995)
Dvojka, Sobota, 22:20
Rádová sestra Helen si myslela, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné, niečo, s čím sa doposiaľ nestretla. Dátum popravy sa napriek zúfalej snahe odsúdeného získať milosť nezadržateľne blíži a s postupom času sa na povrch dostávajú aj silné emócie empatie s odsúdeným, ale zároveň i s obeťami jeho brutálnych zločinov. Matthew Poncelet to má, ako sa zdá, definitívne zrátané, ale s Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží. Má spoločnosť právo zabíjať v mene zákona? Oscarová snímka režiséra a herca Tima Robbinsa.

Klan lietajúcich dýk (romantická dráma, Čína/Hong Kong, 2004)
Markíza, Nedeľa, 22:05
 Nachádzame sa v roku 859 nášho letopočtu, v čase vlády dynastie Tang. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. Po zemi sa šíria nepokoje a mnohé povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si hovorí Klan lietajúcich dýk. Zástupcovia Fengtian, Leo a Jin dostanú rozkaz polapiť vodcu klanu počas desiatich dní. Podozrievajú tanečnicu Mei, že je jeho dcérou. Jin predstiera, že je bojovník “Vietor“ a oslobodí Mei z väzenia. Tým si získa jej dôveru a odvezie ju na základňu Klanu lietajúcich dýk. Zámer je  úspešný, jediný háčik je v tom, že Mei si svojho tajomného ochrancu zamiluje a Jin zistí, že prepadol jej šarmu.

.tip .týždňa

Muž, ktorý luže (dráma, Franc./ČSSR, 1968)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Film francúzskeho spisovateľa a režiséra Alaina Robbe-Grilleta a slovenského majstra Martina Hollého ml. vznikol v slovensko-francúzskej koprodukcii v čase ideologického odmäku. Experimentálnymi rozprávačskými postupmi prehodnocuje národné mýty a legitímnosť histórie. Je to rozprávanie plné pravdy i klamu, faktov i výmyslov. Hrdinom je muž Boris. Krátko po vojne prichádza do malého slovenského mesta a dozvedá sa príbeh istého Jána, ktorý sa stratil. Boris začne mystifikovať a získava si tak priazeň a lásku žien.



.teletipy  .dokumenty:


Z lásky k zvieratám: Glenn Moore a morské koníky (2)
Dvojka, Pondelok, 18:00
Vlny Indického oceána ustavične narážajú na pevninu a silné spodné prúdy neustále uvoľňujú z morského dna rastliny. Vietor a vlny vyhadzujú uvoľnené stielky chalúh na súš. Spolu so slnkom vytvorili živly v priebehu miliónov rokov na výbežkoch pevniny skutočné divy prírody. Patria medzi ne i známe vápencové vežičky  Pinnacles. Blízko Perthu, hlavného mesta Západnej Austrálie žije muž, ktorému morská flóra doslova učarovala. Volá sa Glenn Moore a je morským biológom. Objektom jeho najväčšieho záujmu sú jeho najlepší priatelia — morské koníky.

Dalajláma a tajomstvo jeho úsmevu
Dvojka, Utorok, 20:00
Jeden muž stále symbolizuje boj Tibetu za slobodu. Dalajláma štrnásty Tändzin Gjamccho.  Tento muž dôsledne obhajuje pokojné vyriešenie konfliktu s Čínou. V roku 1989 mu bola udelená Nobelova cena za mier. Ale nová generácia Tibeťanov nie je taká trpezlivá ako ich vodca. Chce výsledky, a to hneď. Mladí Tibeťania vyjadrujú pochybnosti o postoji nenásilia svojho vodcu. Myslia si, že len násilné prostriedky a partizánska vojna prebudia svet a pritiahnu pozornosť. Dalajláma musí tejto rastúcej netrpezlivosti čeliť a musí si obnoviť politickú podporu, aby predišiel rebélii frakcie mladých netrpezlivých Tibeťanov.


Môj otec Gulag
Jednotka, Streda, 20:00
Ján Antal pátra po svojom skutočnom priezvisku a neznámom otcovi, ktorého matka pred svojou smrťou označila ako dobrého človeka. Narodil sa v gulagu — pracovnom tábore Elgen na Sibíri. Dnes má 55 rokov a v mysli nosí množstvo nezodpovedaných otázok. Podarí sa po dlhoročnom pátraní, ktorého výsledkom je opätovný návrat na takzvaný „koniec sveta" — ruskú Kolymu splniť celoživotný sen? Bude môcť svojim potomkom ukázať rodostrom, z ktorého pochádzajú? Emocionálne vypätý príbeh človeka, ktorý pátra po koreňoch svojej rodiny a dostáva sa až ku „kraju sveta" – do bývalého sibírskeho pracovného tábora Elgen.

Veľké záhady: Biblický koniec času
Dvojka, Štvrtok, 18:00
Rok 2000 prišiel zaťažený proroctvami o konci sveta, predpoveďami o záhube, tisícročiami výstrah a predpovedí o tom, že sa na nás rúti nevyhnutná katastrofa. Sú to len rozprávania z dávnej minulosti, alebo sa tieto proroctvá o konci sveta naplnia počas života našej generácie? V tejto časti sa zameriame na niektorých prorokov a proroctvá, starobylé aj moderné, vo vzťahu k roku 2000. Uvidíme aj, čo nám o bezprostrednej budúcnosti povedia vedci, a na čo sa môžeme tešiť v nadchádzajúcich osudných rokoch. Podrobne preskúmame udalosti, v ktorých sa, ako sa zdá, naplnili proroctvá spred mnohých storočí.

Ľudovít II. : Smrť rozprávkového kráľa
Dvojka, Piatok, 00:45
Večer 13. júna 1886 sa kráľ Ľudovít II. Bavorský, rojko a obdivovateľ Wagnera a jeho opernej tvorby,  vydal na svoju poslednú prechádzku. Pár dní predtým bol pozbavený svojprávnosti a tým aj práva rozhodovať o štátnych záležitostiach po tom, čo obrovské sumy investoval do výstavby rozprávkových zámkov. Lekári ho označili za duševne chorého. Spolu so svojím lekárom kráčal k Starnberskému jazeru. Čo sa stalo v ten večer, zostáva doteraz záhadou. Jeho lekára našli na brehu jazera mŕtveho a kráľa vyplavilo jazero utopeného. Dokument o jeho posledných chvíľach sa vracia aj do minulosti. Utajované informácie hovoria o jeho trápení a tragédii. 

Reč neklame
Dvojka, Sobota, 20:00
Sfilmovaný denník Viktora Klemperera, drážďanského profesora literatúry a filológa židovského pôvodu, je aj príbehom o zneužívaní jazyka na ideologické ciele. Klemperer už v roku 1912 konvertoval na protestantskú vieru a aj vďaka svojej nemeckej manželke unikal deportáciám až do bombardovania Drážďan, keď sa mu podarilo využiť všeobecný zmätok na útek. Jeho denníky deň po dni zachytávajú vzostup a pád tretej ríše od roku 1933 až po rok 1945, pričom Klemperer v nich skúma aj postupné zmeny významu a obsahu jednoduchých slov ako „národ", „večný", či „žiť".

Svetové pobrežia zhora: Európa (1)
Dvojka, Nedeľa, 18:05
Seriál ponúka pohľad na 100 000 km európskeho pobrežia z helikoptéry. Smeruje  od Helsínk cez Litvu  ponad grécke ostrovy až po francúzsku Riviéru. Strmé útesy sa vnárajú do vĺn oceána. Večne sa meniace nebo sa skláňa nad brehmi ťažko skúšanými živlami. Je to posledná pevnina, najzápadnejšia krajina Európy. Tento ostrov je poslednou baštou proti búrkam a vlnám Atlantiku. Keď sa vznesieme nad pobrežie, pred očami sa nám otvorí úchvatná scenéria – scenéria Írska. Prvé útesy, ktoré spozorujeme, sú útesy na ostrove Rathlin. Maják na tomto ostrove svieti lodiam dňom i nocou...

.tip .týždňa

Zločin menom Katyň
ČT2, Piatok, 00:50
Dosiaľ nepublikované fakty a nové súvislosti hrozných udalostí, ktoré až do dnešnej doby poznamenávajú poľsko-ruské vzťahy. Vyberme sa po stopách transportov poľských zajatcov, ktorých totalitná moc rozhodla odpraviť zo sveta, aby tak vyvraždením inteligencie a vojenskej elity oslabila na mnoho ďalších generácií celý jeden národ. Pokúsme sa zmapovať posledné kroky od stanice, kam prichádzali vlaky, cez kláštory, v ktorých na smrť odsúdení prespávali, až na popravisko, kde boli výstrelom do tyla zabití. Málokto vie, že medzi tisíckami obetí masového vraždenia poľskej elity boli aj obyvatelia vtedajšieho Československa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite