Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.jakub Kratochvíl .časopis .udalosti

Tender a odvolanie
Vláda schválila návrh ministra dopravy Ľubomíra Vážneho na odvolanie predsedu Telekomunikačného úradu (TÚ) Branislava Máčaja. Vláda zároveň poverila ministra, aby návrh predložil do parlamentu. Dôvodom Máčajovho odvolania bol sporný tender na prevádzkovateľa dvoch multiplexov digitálneho vysielania DVB-T. Ako vyplýva z vládneho materiálu, TÚ ako orgán štátnej správy nepostupoval vo viacerých oblastiach podľa viacerých uznesení vlády, následkom čoho „sa posúva termín spustenia pravidelného vysielania DVB-T a nastáva problém s otázkou použitej kompresie MPEG-4 pri spustení pravidelného digitálneho vysielania.“
Máčaj tieto tvrdenia odmietol. Podľa neho je návrh na odvolanie trestom za to, že odmietol zrealizovať politickú objednávku v súvislosti s výberovým konaním na prevádzkovateľa DVB-T. Vo vyhlásení uviedol, že „TÚ SR považuje návrh na odvolanie predsedu za takýchto okolností za hrubé politické zasahovanie do jeho nezávislého postavenia“ a že „takýto postup je zároveň mimoriadne nebezpečným precedensom do budúcnosti aj vo vzťahu k iným štátnym orgánom s obdobným postavením.“ Máčaj už predtým hovoril o snahách zablokovať digitalizáciu. Za ohrozením tendra stojí podľa Máčaja finančná skupina J&T, ktorá vlastní aj TV Joj, a ktorá podľa neho stojí aj za spoločnosťou Telecom Corp., ktorá iniciovala súdne pozastavenie tendra. O tender na prevádzkovateľa multiplexov mal podľa Máčaja prejaviť záujem aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorý vraj navrhol už naštartovaný tender ešte v septembri zrušiť. Podľa Máčaja bolo dôvodom, že predseda vlády nechcel, aby na Slovensku vznikla ďalšia televízia, ktorá by pred voľbami kritizovala kroky súčasnej vlády. Máčaj tiež povedal, že záujem na zrušení tendra mali aj súkromné televízie.
Máčajove obvinenia odmietol predseda vlády, ktorý sa, keď Máčaj neprestane, chce obrátiť na súd. Jeho slová odmietli aj televízie. Joj, Markíza i TA3 popreli, že by o tendri neinformovali vyvážene a objektívne. Napríklad hovorkyňa Markízy Oľga Dúbravská na margo Máčajových slov uviedla, že sú to „absolútne nepodložené tvrdenia, ktoré sa nezakladajú na pravde.“ Máčaj nehovorí pravdu ani podľa hovorcu J&T Maroša Sýkoru, ani podľa hovorcu rezortu dopravy Mariána Jánošíka.
Parlament bude Máčaja odvolávať tento týždeň.
.tg SITA

Kosovo a pasy
Slovensko síce neuznáva nezávislé Kosovo, ale uznáva jeho cestovné pasy. Politici to vysvetľujú humanitárnymi dôvodmi a prirovnávajú to k podpore Slovenska misii EÚ v tejto krajine. „Hoci samostatnosť neuznávame, z humanitárnych dôvodov sme za misiu, ktorá má zabezpečiť jeho fungovanie,“ povedal pre denník Pravda šéf zahraničného výboru NR SR za Smer Boris Zala. 
.jm

IPI, súd a rádio
Rozhodnutie súdu, podľa ktorého malo Rádio Twist (dnes Viva) zaplatiť sudcovi J. Soročinovi 30-tisíc eur za urážku na cti, lebo iba parafrázovalo výroky Vladimíra Palka na tlačovej konferencii, kritizoval Medzinárodný tlačový inštitút (IPI). „Parafrázovanie výrokov v záujme skracovania je štandardnou praktikou najmä v rozhlasovej žurnalistike," povedal riaditeľ IPI David Dadge.
.eč, SITA

Pozemky pre ministrov
Podnikateľské dvojičky Ján Počiatek a Robert Kaliňák nelenia. Títo ministri za Smer chceli kúpiť pozemky, ktoré by sa im hodili k ich projektu, od spoločnosti SEPS, riadenej Smerom. Bez verejnej súťaže. Keď sa o vec začali zaujímať novinári z Pravdy, transakciu zastal FNM „po politickej linke“. Ale premiérovi to neprekáža, lebo veď chlapci „nezatĺkali“. Má vycibrený humor.
.rži

Fico a cirkev
Cirkvi dostanú takmer 30 miliónov korún z vládnej rezervy. Vláda tak dofinancuje 29 cirkví a náboženských spoločností, ktorým tento rok znížila príspevok na 75 percent úrovne roka 2007. Peniaze pôjdu na prevádzku ich ústredí. Premiér si s cirkvami rozumie. Šiesteho novembra vyhlásil, že cirkvi, a najmä katolícka, chápu, aký silný sociálny rozmer má vláda. Je čas na herézu.
.tg

Šéfov problém
Šéf NBÚ, ktorý udeľuje previerky ľuďom prichádzajúcim do styku s tajnými informáciami, má problém. Podľa informácií z archívu pražského úradu bezpečnostných zložiek, ktoré zverejnila Markíza, spolupracoval nominant HZDS František Blanárik s komunistickou vojenskou rozviedkou. Lídri koalície Blanárika podržali, celú vec však bude musieť vysvetľovať pred Bezpečnostným výborom NR SR. Ako to je s tým capom a záhradníkom?
.jm



Sestry Vášáryové – stali sa prvými adoptívnymi rodičkami jednej z 18 kaplniek banskoštiavnickej Kalvárie. Adopcia jednej kaplnky stojí 300-tisíc korún. Na záchranu tejto vzácnej barokovej pamiatky vznikol Kalvársky fond, ktorý hľadá darcov ochotných prispieť.

Václav Havel – sa na Slovensko vrátil prostredníctvom svojej novej divadelnej hry Odchádzanie, ktorú uviedlo SND. Ocenil hercov, že si všetci pamätali text jeho hry, lebo je vraj celkom zložitý. Prvé kritiky na Havlovu hru boli skôr vlažné ako nadšené.

Marián Janušek – Minister najdôležitejšieho (z hľadiska straníckej pokladnice) a zároveň najzbytočnejšieho (z pohľadu ostatných) rezortu má problém. Tender na informačné a vzdelávacie (!) aktivity za 3,6 miliardy skontroluje NKÚ. Bude až žltá karta?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite