Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .časopis .osobnosti

Napriek tomu, že riadne fučalo, vybrali sme sa s mojimi turistami na treku okolo Annapurny nastúpať do 4 000 metrov, kde v skale žije buddhistický láma, prezývaný „hundred rupee lama". Za sto rupií vám požehná.

Napriek tomu, že riadne fučalo, vybrali sme sa s mojimi turistami na treku okolo Annapurny nastúpať do 4 000 metrov, kde v skale žije buddhistický láma, prezývaný „hundred rupee lama". Za sto rupií vám požehná.
Ako sme stúpali a okresné mestečko Manang bolo stale nižšie, zväčšovali sa postupne Annapurny, aj Gangapurna odkryla svoj ľadovec, ktorý vyzeral ako nejaká mliečna pena, čo vykypela z masívneho kopca. Tyrkysové manangské jazierko vyzeralo svojou prenikavou modrou farbou až neprirodzene. Ako nejaký chemický saponát. Stromy už na tomto svahu celkom vymizli, všade naokolo boli len pastviny, z ktorých pomaly zliezali dolu stáda jakov, koní a horských huňatých kôz. Za hodinku pomalej aklimatizačnej chôdze sme nastúpali až k lámovi. Býva v takej zútulnenej skale, ktorú spolu so svojou dcérou vznešene nazývajú gompa. Pri vchode sa treba radikálne zohnúť, aby človek prešiel miniatúrnymi dverami.
Tam sedí za stolčekom obrázkami a ozdobami obklopený 92-ročný dedko v okuliaroch. Posadili sme sa na lavičku a po jednom si nás volal „na koberec" pred ním. Pokľakla som, nalial mi do rúk nejaký žltý olej a kázal mi ho vypiť a vzápätí si ho naliať na hlavu. Pomodlil sa za mňa, zamával mi nad hlavou pávími perami. Potom mi na krk uviazal šnúrku. Jeho asi 60-ročná dcéra, tiež mníška v červenom rúchu, nám doniesla čaj. Ako sme ho popíjali, zapadalo slnko a para nám išla od huby. Láma začal menovať všetky možné svetové krajiny. Na môj spýtavý pohľad mníška vysvetlila, že menuje krajiny, z ktorých ho tu už ľudia navštívili. My sme vraj prví z Československa. Normálne som mala chuť zabodnúť tam vlajku, aj keď si myslím, že absencia Čechoslovákov v jeho virtuálnom zozname je spôsobená skôr stareckou senilitou. Cestou dole sa k nám pridala stratená kozička. Už sa stmievalo a ona stratila stádo. Zišla až dole do dediny a ostala stáť pred hotelom. Báli sme sa, aby si ju miestni nedali na večeru. Stála tam s tou kožušinkou a vyzerala ako kríženec jazvečíka s jakom. Zrazu sa okolo prehnalo stádo kôz. Rýchlo sa k nim pridala a krivkala pozadu. Dole v managu už bola tma, ale lámova skala hore ešte svietila vo zvláštnom večernom svite.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite