Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spustilo to lavínu

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

O aktuálnych cenách, ich budúcom vývoji a poučení z nedávnych cenových maxím ropy sme sa rozprávali s hlavným ekonómom spoločnosti Slovnaft Marekom Senkovičom.

O aktuálnych cenách, ich budúcom vývoji a poučení z nedávnych cenových maxím ropy sme sa rozprávali s hlavným ekonómom spoločnosti Slovnaft Marekom Senkovičom.

.považujete prognózu, že cena ropy klesne na budúci rok až na 40 USD/barel, za realistickú?
Cena má potenciál klesnúť aj k 40 dolárom za barel, zrejme to však nebude dlhodobo udržateľná úroveň. Pri takej cene totiž prestáva byť efektívna ťažba v novších ropných poliach a prestáva byť rentabilné investovanie do prieskumu ropných a plynových rezervoárov, nehovoriac o investíciách do rozvoja alternatívnych palív.

.dá sa teda očakávať, že dnešná cena ropy už klesať nebude?
Dnes sa zdá, že akási férová cena, ktorá by motivovala investorov do zvyšovania ťažby, prieskumu, prípadne hľadania alternatív a súčasne by zásadnejšie nepodkopávala dopyt, by sa mala hýbať medzi 70 až 100 dolármi za barel. Ak by sa cena držala príliš nízko, napríklad pri tých 40 dolároch za barel, v budúcnosti, po spamätaní sa svetovej ekonomiky z terajšej recesie, sa dá očakávať, že ceny ropy budú akcelerovať nahor prudšie, keďže ponuka sa nebude stačiť prispôsobovať dopytu. Ale momentálne žiadne významnejšie správy z trhu, ktoré by veštili rýchly obrat v cenovom vývoji ropy, neprichádzajú.

.bola skúsenosť s veľmi vysokými cenami ropy na niečo dobrá?
Ľudia, firmy a štáty si mohli uvedomiť, že nič na svete nie je zadarmo. Nepochybne to spustilo lavínu racionalizačných opatrení a určite to prispelo aj k zmene správania sa spotrebiteľov. Napríklad Američania sa začali jednoznačne odkláňať od SUV áut kmenším. Dá sa očakávať, že zákazníci budú čoraz viac preferovať produkty a služby menej náročné na energie, keďže vyššie ceny priamo zasiahli ich peňaženky. Čiže tento šok by mal prispieť kmodernizácii ekonomík, zníženiu záťaže životného prostredia – podobne ako po prvých dvoch ropných šokoch zo 70. a 80. rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite