Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhé čítanie

.jakub Kratochvíl .časopis .literatúra

„Ľudia sa väčšinou radi zabávajú. Iba máloktorí, najčastejšie intelektuáli, uprednostňujú svetabôľ a depresiu. Tí to však potrebujú kvôli tvorbe, lebo keď sú veselí, nič im neschádza na um. Veselý intelektuál je odmlčaný intelektuál.“

„Ľudia sa väčšinou radi zabávajú. Iba máloktorí, najčastejšie intelektuáli, uprednostňujú svetabôľ a depresiu. Tí to však potrebujú kvôli tvorbe, lebo keď sú veselí, nič im neschádza na um. Veselý intelektuál je odmlčaný intelektuál.“


Napísal to síce František Šebej, a bolo to publikované v časopise .týždeň, no napriek tomu to nie je celkom pravda. Teda nie je to pravda či pravidlo bez výnimky. Ňou je v tomto prípade sám autor.
Keď v jeseni roku 2004 počas stretnutí v rôznych bratislavských lokáloch vznikal .týždeň, jednou z jeho „zakladajúcich rubrík“ bola Kritická príloha. Malo ísť – a dodnes ide – o dlhšie, odbornejšie, analytickejšie, teda, prepytujem, intelektuálne náročnejšie články, než býva hoci aj v nebulvárnych týždenníkoch zvykom. A od samého začiatku nebolo pochýb o tom, že formovateľom Kritickej prílohy bude František Šebej. Ale nebol by to celkom on, keby k rigoróznosti kritických textov nepridal každý týždeň jedno „intelektuálske huncútstvo“, teda fejtón, ktorého rovnocennou súčasťou bola vždy aj skvelá komiksová ilustrácia Ladislava Csurmu.
Prebiehalo to takto: niekedy v utorok alebo v stredu prišiel Fero Šebej do redakcie usmiaty od ucha k uchu a prvému (často aj druhému a tretiemu) človeku, ktorého mu prišiel do cesty porozprával, čo vymyslel. Niekedy prišiel aj Laco Csurma s obrovským dobráckym psom (vraj vážil viac než jeho majiteľ), tiež sa usmieval, Ferove mierne šibnuté nápady dovádzal k absurdným pointám, a potom odišiel domov a to, o čom hovoril, šikovne nakreslil.

V pondelok potom nasledovalo „prvé čítanie“ – to v .týždni. Fera, vzdelaním psychológa, znalca (a veľa rokov aj aktívneho účastníka) medzinárodnej a domácej politiky, majstra karate (čierny pás, siedmy dan), milovníka histórie a psov jeho široké záujmy prudko inšpirovali. Tak sme v jeho „huncútstvach“ čítali o Zigim Frojdovi, dozvedeli sme sa čo-to o múdrosti pasívnych (v ideálnom prípade absentujúcich) psychoanalytikov, nahliadali sme do neprávom zabudnutých zákutí gréckych bájí a biblických príbehov, vyvolávali sme duchov, objavovali homeoborovičku (jedna fľaša známeho destilátu rozriedená v tisíc hektolitroch vody), spoznávali nové druhy mučenia (čítanie euroústavy nešťastníkovi priviazanému na stoličku) a popri tom všetkom sme spolu s Ferom a Lacom veselo glosovali slovenskú politiku.
Teraz, s odstupom asi troch rokov, dochádza k „druhému čítaniu“ – v knihe Pránájáma a iné zásadné veci. Áno, je to zviazaná a vo forme peknej knihy vydaná zbierka Ferových textov a Lacových obrázkov, chronologicky usporiadaných. A je to možno ešte zábavnejšie čítanie než pred troma rokmi. Ferove texty majú totiž – s prepáčením – literárnu kvalitu. Nie sú to prepisy vtipov, sú to umne vymyslené textíky, ktoré mnohých (od feministiek cez homeopatov až po jogínov a politikov) urazia, no tých, ktorých čakry vibrujú na správnej vlnovej dĺžke (aj o čakrách sa v knihe všeličo užitočné dozviete) potešia a rozosmejú. Je to humor v štýle Monty Pythona, Woodyho Allena a Milana Lasicu. Inteligentný sarkazmus, múdra láskavosť, číra radosť z vymýšľania a písania. A zároveň je to o nás, naivných človiečikoch a o našich prihlúplych politikoch (a ich antických predchodcoch).
Druhé čítanie dopadlo výborne. Ferove texty a Lacove obrázky sú stále inteligentné, vtipné a poučné. Pripomienky ani vylepšenia nemáme. Už zostáva iba hlasovanie v pléne a publikovanie v zbierke zákonov.

František Šebej: Pránájáma a iné zásadné veci. Ilustrácie Ladislav Csurma. TIMY, 2008.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite