Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bodka Milana Lasicu

.milan Lasica .časopis .osobnosti

Toto brojenie proti konzumnej spoločnosti ide niekedy človeku poriadne na nervy. Ako všetko čo zaváňa snobizmom. Boj proti konzumu je „in“. A s ním spojené formálne protesty proti tzv. amerikanizácii.

Toto brojenie proti konzumnej spoločnosti ide niekedy človeku poriadne na nervy. Ako všetko čo zaváňa snobizmom. Boj proti konzumu je „in“. A s ním spojené formálne protesty proti tzv. amerikanizácii.
Čo pod pojmami konzum a amerikanizácia bojovníci rozumejú? Konzum je, že nakupujeme a nakupujeme a nakupujeme. Ale už menej sa hovorí o tom, že keď nakupujeme, nakupujeme, nakupujeme, musíme aj vyrábať, vyrábať, vyrábať. Aby sme mali čo nakupovať, nakupovať, nakupovať. A kto vyrába, vyrába, vyrába, ten musí aj zamestnávať, zamestnávať, zamestnávať. Nepriatelia konzumu nechcú nakupovať, možno ani vyrábať, ale boli by radi zamestnaní. Lebo byť nezamestnaným, to nevonia ani nepriateľom konzumu a odporcom amerikanizácie. Čo nám dal konzum? Keď som mal päť rokov, v Pliešovciach sme mali v izbách kachľové pece. Ale kúrilo sa len v jednej, aj to večer. Cez deň bolo teplo len v kuchyni. Hovorím o zimnom období. Vtedy, mimochodom, bola v zimnom období naozaj zima. Vo Zvolene, kde som sa narodil, bývalo v zime aj mínus dvadsať. Bežne. A kúrilo sa len v kuchyni.
V Bratislave, po vojne, nádhera. Ústredné kúrenie, radiátory. Pokrok. Ale teplá voda len  v sobotu. Neskoršie dva razy do týždňa. A začiatkom päťdesiatych rokov často zima. Nebolo uhlie. V škole uhľové prázdniny. Potraviny na lístky. Ľudia, bodaj ich čert vzal, túžia po pohodlí. Roľník nechce orať pluhom, ale traktorom. Nechce mlátiť obilie cepmi, ale mláťačkou. Človek nechce chodiť pešo, chce sa voziť. Najprv koňmo, potom vlakom, autom, lietadlom. Auto, vlak, lietadlo, bodaj ich porantalo, potrebujú pohonné látky. Elektrinu, benzín, ropu. Američanom, ako sa zvykne s obľubou hovorievať aj medzi inteligentnými ľuďmi, ide len o ropu. Možno. Ale prečo? Aj preto, aby sa inteligentní ľudia mohli vyvážať na autách a cestovať lietadlami. Tento argument inteligentní ľudia neakceptujú. Chcú sa vyvážať, ale bez ropy. Nebolo to tak dávno, pár storočí, keď tu ľudia umierali od hladu. Naozaj. Dnes sme zavalení autami, ktorých je už pomaly viac, ako ich majiteľov. Prečo bojovníci proti konzumu nechodia pešo alebo koňmo?  Sme proti amerikanizácii, ale máme po dve autá. Auto vymysleli Američania, bodaj skazu vzali. Dobre, kašlime na ropu, na elektrinu, na žiarovku (kurva Edison, Američan) a vráťme sa....k čomu? K petrolejkám? Aj tie musel niekto vymyslieť ako zlepšovák oproti sviečkam. Každý chce mať teplú vodu furt, každý sa chce voziť, všetci sa majú lepšie ako pred sto rokmi. A čím sa majú lepšie, tým viac pindajú. Lebo pindanie je sprievodným znakom blahobytu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite