Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Google vás vidí!

.elena Akácsová .časopis .ostatné

Pred dvoma týždňami internetový vyhľadávač Google privítal chrípkovú sezónu vskutku originálne. Používateľom ponúkol novátorskú službu: Google Flu Trends, ktorá monitoruje šírenie chrípkového vírusu v USA.

Pred dvoma týždňami internetový vyhľadávač Google privítal chrípkovú sezónu vskutku originálne. Používateľom ponúkol novátorskú službu: Google Flu Trends, ktorá monitoruje šírenie chrípkového vírusu v USA.
A to, prosím pekne, bez toho, že by sa čo i len jeden Američan dostavil do ordinácie doktora a dal sa seriózne vyšetriť. Postačia k tomu dáta z vyhľadávača.
V spolupráci s americkým Center for Disease Control and Prevention ľudia z googlovského tímu „Predpovedí a prevencie“ zistili, že za posledných päť rokov je početnosť vyhľadávaní na tému chrípka porovnateľná s reálnym počtom ľudí, u ktorých sa v danom období prejavili jej symptómy. I keď nie každý, kto si vyhľadáva informácie o chrípkovom ochorení, je práve chorobou postihnutý, a nie každý chorý si na internete potrebuje googliť chrípku, štatisticky krivka vyhľadávania informácií o chrípke kopíruje krivku jej skutočného výskytu.

Otázne je, načo je komu informácia o tom, že v jeho okrese zúri chrípka, či sa bude správať nejako inak, ako keď vidí všade chrchľajúcich ľudí s červenými nosmi. Pripomína mi to aplikáciu napojenú koldokola zemegule na nejaký americký satelit, kde sa zo svojho počítača dozviem presne to isté, ako keď otvorím okno – teda, aké je vonku počasie.
Epidemiológovia však jasajú. Informácie z Googlu totiž vidia v dennej periodicite, zatiaľ čo vyhodnocovanie reálnych údajov v ich centre trvá aj dva týždne. Horšie je to s pocitmi ľudí, ktorí si vážia svoju slobodu a anonymitu a každú takúto aplikáciu považujú za ich ohrozenie. Google sa dušuje, že dáta vyhodnocuje hromadne a anonymne, nič to však nemení na skutočnosti, že niekde sa dajú ľahko agregovať údaje o tom, čo hľadáme, a následne z toho vyvodzovať ďalekosiahle uzávery.
Rozmýšľam, ako sa brániť. Možno by pomohol automatický generátor googlenia, kde si nastavím falošné preferencie, ako chcem byť videná: napríklad vyšívanie, recepty na bábovky, vtipy o deťoch a vlastnoručné betlehemy. A svoje skutočne preferencie, bičíky, putá a koženú bielizeň skryjem za generátor IP adries, aby som sa štatisticky rozplynula dostratena.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite