Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

TELETIPY 48

.jakub Kratochvíl .časopis .film

.teletipy .filmy:

Môj nevlastný brat Frankenstein (dráma, Rusko, 2004)
Dvojka, Pondelok, 22:05
Pokojný život rodiny fyzika Krymova naruší príchod údajného syna Pavlika – jednookého vojnového veterána z Čečenska. Krymov sa ho ujme a snaží sa mu vybaviť operáciu, hoci otcovstvo odmieta. Pavlik je vojnovými zážitkami hlboko traumatizovaný, ustavične ho prenasledujú nočné mory. U ostatných členov rodiny vzbudzuje súcit, keď však začne ohrozovať mladších súrodencov, otec sa odhodlá, že ho odvezie z Moskvy a dá mu peniaze na cestu domov. Pavlik sa však svojej novej rodiny nechce len tak ľahko vzdať... Film Valerija Todorovského je pôsobivou reflexiou traumy Ruska, poznačeného čečenským konfliktom, ale aj prenikavou štúdiou šialenstva a paranoje vojnových veteránov.

Golfová palica (romantická dráma, Japonsko/Južná Kórea, 2004)
Dvojka, Utorok, 22:05
Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď vidí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život sa začína meniť, keď jedného dňa vojde do domu, ktorý nie je celkom prázdny, ako očakával. Manželka majiteľa domu tak isto zápasí s pocitmi osamelosti a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť... Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Film získal Veľkú cenu poroty a Cenu FIPRESCI na MFF v Benátkach 2004.

Tábor tigrov (vojnová dráma, USA/SRN, 2000)
ČT2, Streda, 00:40
Vojak Roland Bozz sa už od prvých dní vo výcvikovom tábore stal vyhláseným provokatérom. Ani tí najtvrdší velitelia si s ním nevedia dať rady. Väčšinu času preto mladík trávi v base. Jeho hlavným cieľom je dostať sa z armády čo najskôr. Namiesto toho však on aj ostatní musia prejsť výcvikovým peklom: je totiž rok 1971 a mladí vojaci sa v tých najdrsnejších podmienkach pripravujú na boj vo vietnamskej džungli. Bozza a jeho priateľov čaká týždenný výcvik v špeciálnom stredisku nazvanom Tábor tigrov, kde sa imitujú skutočné vojnové podmienky. Dráma režiséra Joela Schumachera je filmovým príspevkom k téme vietnamskej vojny.

Julietta (dráma, Nemecko, 2001)
ČT1, Štvrtok, 23:05
Mladá Julietta prichádza zo Stuttgartu do Berlína, aby s miliónmi mladých prežila v berlínskych uliciach a fontánach „Loveparade“, párty na oslavu lásky. Celý deň hrajú dídžeji na uliciach, disko kluby praskajú vo švíkoch. Je to príležitosť poriadne sa odviazať a užiť si. Julietta sa tak stretáva s priateľom a užívajú si život plnými dúškami. Až kým nenastane okamih, ktorý môže zmeniť beh života aj osudy niekoľkých ľudí... Drámu o nerozvážnosti mladých a ich zodpovednosti nakrútil nemecký režisér Christoph Stark a do hlavnej úlohy obsadil mladú, ale skúsenú televíznu herečku Laviniu Wilsonovú.

Návrat do Cold Mountain (romantická dráma,  USA, 2003)
Joj, Piatok, 20:45
Píše sa rok 1864. Zranený vojak Konfederácie Inman, znechutený vojnovými hrôzami, dezertuje z armády a vydáva sa na dlhú cestu späť domov, do mestečka Cold Mountain v Severnej Karolíne. Tam žije jeho milovaná Ada, pastorova dcéra, ktorá mu pred troma rokmi sľúbila, že na neho počká. Pri dlhom putovaní sa Inman stretáva s krutým obrazom vojny a ľudského utrpenia, nachádza pomoc, ale poznáva aj zradu. Rovnakým utrpením prechádza aj kedysi bezstarostná Ada, ktorá s pomocou nevrlej tuláčky Ruby musí brániť farmu svojho otca pred útokmi zdivočených obyvateľov. Výborná snímka režiséra Anthonyho Minghellu bola nominovaná na sedem Oscarov.
 
Policajt alebo darebák (krimikomédia, Francúzsko, 1979)
ČT1, Sobota, 15:40
Do Nice prichádza inkognito divízny komisár oddelenia vnútorného vyšetrovania Stan Borowitz, špecialista na čistky vnútri polície. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že nedávno zavraždený komisár Bertrand bol v úzkom spojení s mafiou. A  ani zďaleka nie je sám – policajní inšpektori Rey a Massard sú do vraždy priamo zapletení a je teda potrebné ich usvedčiť a políciu očistiť. Borowitz má svoje netradičné postupy a prostriedky – rozhodne sa vyvolať vojnu gangov, ktorá by ako prvá vydala oboch skorumpovaných inšpektorov. Vo filme režiséra Georgesa Lautnera je Jean-Paul Belmondo presne taký, akého ho majú diváci najradšej.

Traja zločinci v skrytej pevnosti (dráma, Japonsko, 1958)
ČT2, Nedeľa, 22:25
Tahei a Matašiči nie sú žiadni bojovníci ani hrdinovia. Keby bol v kraji pokoj a páni spolu nebojovali, sedeli by doma a obrábali by tú trochu pôdy, ktorú by mali. Keby im z tej vojny aspoň čosi kvaplo... Obaja sú však smoliari – prišli o dom aj drahé brnenie, len tak-tak, že si zachránili holý život a ešte sú aj na nepriateľskom území. Lenže, ako to vyzerá, nie sú v takejto šlamastike sami... Samurajskú drámu so značne komickými prvkami zasadzuje režisér Kurosawa opäť do chaotického obdobia Japonska, v ktorom spolu bojovali jednotlivé kniežatstvá, rinčali zbrane, ale aj sa tam potulovalo dosť tých, ktorí s trochou šťastia utiekli vojnovým útrapám.

.tip .týždňa

Posledné tango v Paríži (dráma, Francúzsko, 1972)
Dvojka, Piatok, 23:05
Paul je Američan v strednom veku, ktorého žena spáchala samovraždu. Jeanne je mladučká Francúzska, ktorá sa čoskoro vydá za začínajúceho filmového režiséra. Obaja hľadajú nové bývanie, a tak sa ocitnú naraz v opustenom byte. Ich náhodné stretnutie vyústi do anonymného sexu s osudovými následkami. Bez toho, aby si prezradili mená, začnú sa pravidelne stretávať medzi prázdnymi stenami, aby spoločne siahli až na trpké dno vášne. Jeden z najkontroverznejších filmov v dejinách kinematografie sa preslávil najmä vďaka nepokrytému zobrazeniu sexuality. Režisérovi Bertoluccimu snímka priniesla nielen pohoršenie publika, ale aj nadšenie liberálnej kritiky.


.teletipy  .dokumenty:

Megastavby I: Sears Tower
Dvojka, Pondelok, 20:05
Mrakodrap Sears Tower sa týči do nebies nad Chicagom až do výšky vyše 400 metrov. Za jeho hliníkovými a sklenenými stenami sa skrýva 420-tisíc štvorcových metrov úžitkovej plochy. Má 110 poschodí a vyše dvadsať rokov sa hrdil označením „najvyššia budova na svete". V tejto časti amerického dokumentárneho seriálu o najzaujímavejších a najväčších stavbách na svete nám tvorcovia odhalia, čo všetko je potrebné na to, aby táto megabudova mohla slúžiť jej užívateľom.

Veda zajtrajška (7)
Dvojka, Utorok, 20:05
V austrálskom dokumentárnom cykle sa tentoraz zahráme na testovacích jazdcov Formuly 1, ibaže na vode. Ďalej uvidíme stroj, ktorý vyčuchá výbušniny. Presvedčíme sa, že hoci je náš lekár stovky kilometrov ďaleko, existuje spôsob, ako môže urobiť vizitu. Pomôže mu pri tom robot, ktorý pacienta vyšetruje. Odborníci nám poradia, ako platiť na čerpacích staniciach pohonných látok len štvrtinu toho, čo doteraz. Ale prezradia nám aj to, ako jesť celý deň a nepribrať ani kilogram. Na záver nás San Franciscom prevedie slepý turistický sprievodca.

Prekliate karikatúry
ČT2, Streda, 23:45
Je Boh demokratický? Na túto otázku môžete hľadať odpoveď spolu s dokumentom Prekliate karikatúry. Dánski filmári sa, ako už názov napovedá, venujú afére, ktorú pred niekoľkými rokmi vyvolalo vytlačenie dvanástich karikatúr proroka Mohameda v dánskej a neskôr aj svetovej tlači. Napätá atmosféra v krajine sa odvtedy vôbec neupokojila, o čom svedčí aj fakt, že celkom nedávno sa mal jeden z karikaturistov stať obeťou plánovanej vraždy. Medzitým západný svet krútil hlavou nad odsúdením anglickej misijnej učiteľky, ktorá dovolila deťom pomenovať plyšovú hračku Mohamedovým menom...

Veľké záhady: Oblasť 51
Dvojka, Štvrtok, 18:00
Najtajomnejšie miesto v Spojených štátoch amerických — staré geologické mapy nazývajú ten kus krajiny jednoducho Oblasťou 51. Toto miesto pokrýva rozsiahly areál tvorený prevažne vyschnutým korytom niekdajšieho jazera, ktoré sa dodnes nazýva Groom Lake. Nachádza sa tu prísne tajná základňa a aj keď vláda stále trvá na tom, že nič ako Oblasť 51 neexistuje, vypovedali o nej už stovky svedkov a máme desiatky jej fotografií. ... A ak sú zvesti pravdivé, ukrývajú sa tam najúžasnejšie tajomstvá. Ďalšia časť amerického dokumentárneho seriálu o záhadách minulosti aj súčasnosti, na ktoré sa doteraz nenašla žiadna odpoveď.

Dizajn: Kreslo Lounge Chair
Dvojka, Piatok, 18:00
Lounge Chair je mnohými považované za kráľa medzi kreslami. V každom prípade ide o majstrovské dielo elegancie a komfortu, ktoré od svojho uvedenia v roku 1956 rozvírilo pokojný svet sedačiek. Tvorcovia tohto kresla, americká dvojica Charles a Ray Eamesovci sprevádzali jeho zrod od malého rodinného filmu, ktorý bol rovnako dokumentárny, ako umelecký. Išlo o skutočné kino, osobne a experimentálne, detské a objavné ako kreslo samo. Podľa jeho autorov malo evokovať atmosféru salónov, teda miest, kde sa má človek uvoľniť, kde si oddýchne, kde bude mať v rukách drink, svoje obľúbené noviny alebo román. 

Byť fér
Dvojka, Sobota, 13:45
Fair trade (spravodlivý obchod) vychádza z myšlienky spravodlivejšie rozdeliť príjmy vytvorené v rámci obchodných vzťahov vo svete. Jeho cieľom je zlepšiť pracovné a životné podmienky ekonomicky a sociálne znevýhodnených výrobcov či pestovateľov v rozvojových krajinách tým, že im poskytne prístup na trh za prijateľnejších, férovejších podmienok. Na trhy vyspelých krajín sa zase dostávajú produkty od výrobcov, ktorí musia dodržiavať férové pravidlá, napríklad je zakázaná vykorisťovateľská detská a nútená práca, dodržiavať výrobné postupy šetrné k životnému prostrediu.

Žijúce kamene: Tehotiuacan
Dvojka, Nedeľa, 15:55
Keď európski objavitelia prvý raz vkročili na pôdu strednej Ameriky, vôbec netušili, že na území starého Mexika sa už dávno rozvíja vyspelá civilizácia. Odvtedy však už mnohé objavy dokázali existenciu viacerých spoločenstiev so spoločným základom, ktoré rozvíjali pôvodné kultúry zvučných mien. Existuje však aj ďalšia kultúra, ktorá fascinuje archeológov, a o ktorej vieme len veľmi málo. Vznikla okolo roku 200 pred naším letopočtom v oblasti Mexickej panvy a archeológovia po nej našli len málo stôp. Výnimkou je mesto úžasných rozmerov, ktoré Aztékovia neskôr pomenujú Teotihuacan, v preklade „miesto, kde sa zrodili bohovia“.

.tip .týždňa

Bob Kennedy – Muž, ktorý chcel zmeniť Ameriku
Dvojka, Piatok, 20:00
V roku 2008 si svet pripomína 40. výročie atentátu na Roberta F. Kennedyho, ktorý zomrel 6. 6. 1968. Bobova smrť zvestovala koniec istej americkej idey, koniec nevinnosti, a pre niektorých koniec nádeje. O niekoľko mesiacov bol za prezidenta zvolený Richard Nixon a vývoj histórie nabral iný smer. Bobovým mottom sa stal citát od G. B. Shawa: Niektorí ľudia vidia veci tak, ako sú, a pýtajú sa „Prečo?" Ja snívam o veciach, ktoré doteraz neexistovali a pýtam sa „Prečo nie?" Dokument je dojímavým portrétom kandidáta do Bieleho domu, ktorý je vždy v období prezidentských volieb v USA zaujímavé si pozrieť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite