Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bludný kruh vzájomnej nevraživosti

.peter Zajac .jakub Kratochvíl .časopis .osobnosti

Vyzerá to ako symetria z Verneho Cesty na Mesiac. Vždy keď zbrojári vo Filadelfii vyrobili prieraznejšie delové gule, kontrovali ich konkurenti silnejšími krytmi.

Vyzerá to ako symetria z Verneho Cesty na Mesiac. Vždy keď zbrojári vo Filadelfii vyrobili prieraznejšie delové gule, kontrovali ich konkurenti silnejšími krytmi.


Približne tak vyzerajú dnešné slovensko-maďarské vzťahy. Symetrickosť tohto vzťahu je však len zdanlivá. Maďarská politika je totiž od roka 1989 v podstate rovnaká. Napriek tomu za Dzurindovej vlády nevznikali nijaké vážnejšie slovensko-maďarské pnutia, lebo aj keď vtedy dochádzalo k rozličným národnostným sporom, pri všetkých prevažovala na slovenskej politickej scéne ústretovosť, ktorá neumožňovala slovenským nacionalistom ani maďarským nacionalistom jednostrannú konfrontáciu – lebo na konfrontácie a konflikty sú vždy potrební dvaja.
Po voľbách v roku 2006 sa však zmenila slovenská politika. Tí, čo hovorili a písali, že koalícia Fica so Slotom povedie k legitimizácii nacionalizmu v jeho tvrdej (Slota) a mäkšej (Fico) podobe, mali pravdu.  Obaja používajú menšinovú politiku ako nástroj permanentnej mobilizácie a zastierací manéver v okamihu, keď sa v spoločnosti objaví závažný problém.

Prvý raz použili tento trik hneď po nástupe Ficovej vlády, keď sa na Slovensku aj v zahraničí objavilo množstvo hlasov, že spojenie Fica so Slotom povedie k zásadnej zmene slovensko-maďarských vzťahov. Fico s Kaliňákom a Packom inštrumentalizovali kauzu Hedvigy Malinovej tak, že prepólovali vinníka a obeť. Vinníkom nemal byť vládny nacionalizmus, ale „zlá Maďarka“; nacionalizmus sa stal obeťou, a ako taký získal verejné posvätenie. 
Druhý raz sa stal nacionalizmus vládnym mobilizačným faktorom v lete 2007, pri otváraní druhého dôchodkového piliera, ktoré  vtedy vyvolalo veľké verejné pobúrenie. Tentoraz to mali vládni nacionalisti ľahké. Pál Csáky prekryl druhý pilier z účelových vnútrostraníckych dôvodov Benešovými dekrétmi, čím vznikla politická rovnica, v ktorej otváranie Benešových dekrétov vynulovalo chystané otvorenie druhého piliera.
Tretí raz mobilizoval Fico nacionalizmus v situácii, keď je čoraz zreteľnejšia jeho nepripravenosť na hospodársku krízu. Fico sa správa ako v tom starom vtipe o pretekoch Kennedyho s Chruščovom v behu na sto metrov, v ktorom skončil Kennedy prvý a Chruščov druhý a sovietske médiá informovali, že Chruščov skončil druhý a Kennedy predposledný. Len tak sa dá interpretovať Ficov výrok, že Slovensko bude mať v budúcom roku najväčší ekonomický rast v EÚ, ktorý znamená to isté ako konštatovanie, že Slovensko bude mať budúci rok najväčší ekonomický pokles v EÚ. Tentoraz sa Ficovi na pomoc ponáhľali fanúšikovia Ferencvárosu v Dunajskej Strede a Jobbikovo minivojsko. Pravdu povediac, keby sa takto správali anglickí fanúšikovia v Nemecku, nikdy by ich anglickí policajti nepustili ani len za hranice Veľkej Británie, akože to tak pred zápasom Nemecko-Anglicko aj bolo. A predstava, že nemeckí neonacisti by sa objavili v uniformách na francúzskom území, je zatiaľ nepredstaviteľná.
Chcem tým povedať, že ani maďarskú politickú elitu na Slovensku a v Maďarsku netvoria nijaké neviniatka a že je dobrou rezonančnou doskou Ficovej politiky, čím vzniká stará známa hra na to, kto začal... Ak sa situácia eskaluje, nakoniec v nej už nikto nenájde vinníkov, lebo každá strana pokladá druhú stranu za vinníka a seba za obeť.
Tak sa vytvára bludný kruh, v ktorom plávu ako ryby vo vode kovaní demagógovia. Povedané celkom jednoducho, dnes ešte stále vnášajú maďarsko-slovenský konflikt do spoločnosti politici z oboch strán. Ak však bude vzájomné stupňovanie konfliktu pokračovať, stane sa politická mobilizácia mobilizáciou spoločenskou. 
Nejaký fantasta označil Fica a Slotu za slovenských Obamov. Je to hlboké nedorozumenie. Obamovým posolstvom sa stala ústretovosť. Tým prerušil bludný kruh vzájomnej nevraživoti. Inej cesty niet.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite