Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri neznáme

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Z pohľadu svetovej ekonomiky patril tento rok k tým horším. Od roku 2009 sme mali najnižší rast, a tentoraz to nebolo spôsobené vyspelými ekonomikami, ale spomalením chudobnejších krajín.

Tri neznáme Natália Ložeková / natalialozekova.sk

lacné suroviny držali pri živote kúpyschopnosť domácností vyspelého sveta. Aj keď sme na Slovensku nemali vysoký rast, mimoriadne trojročné bezinflačné obdobie nám vytvorilo bázu pre nezvyčajne silný nárast reálnych miezd. Také nárasty sme zažívali pred krízou, ale pri oveľa vyššom raste. Následné vyššie utrácanie v službách podporilo tvorbu nových pracovných miest. Ešte nikdy nezamestnávalo Slovensko viac ľudí ako v tomto roku.

Vyspelý svet zažil tri politické prekvapenia. Prvé dve sa vyskytli v krajinách, ktoré sa pomerne úspešne popasovali s následkami krízy. Britské referendum ukázalo, že niektorým Britom prekážajú viac Poliaci a Slováci ako noví arabskí alebo africkí imigranti. Nová premiérka namiesto kvalitnejšej diskusie, čo vlastne voliči chcú, nabehla na dosť populistickú vlnu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite