Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aleppo – a prečo potrebujeme policajta

.dalibor Roháč .časopis

Pred siedmimi rokmi bola moja manželka v Aleppe. Dohodli sme sa vtedy, že tam o rok-dva pôjdeme spolu. Bolo to len pár mesiacov po slávnej káhirskej reči prezidenta Baracka Obamu.

Aleppo – a prečo potrebujeme policajta MAHMUD FAYSAL/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

vtedy Obama začal to, čo sa zdalo novou kapitolou vzťahov medzi Západom a moslimským svetom. Navštíviť Aleppo znovu sa nám však už nepodarilo. Humanitárna katastrofa, ktorá sa tam odohráva, je cenou za ilúzie, s ktorým prišiel Obama v roku 2008 do úradu – a ktorých sa mu nepodarilo zbaviť.

Podobne ako v prípade Srebrenice a Rwandy sa o pár rokov budú mnohí spytovať na Aleppo. Ako mohol Západ dopustiť čosi tak hanebné? Sýrska občianska vojna sa avšak nezačala včera. Odkedy v roku 2011 Asad poslal na demonštrantov tanky, bolo jasné, že jeho politická legitimita je preč. Namiesto rázneho tlaku, po ktorom by nasledoval Asadov odchod, politické riešenie situácie a zaistenie bezpečnosti v krajine západnými mocnosťami, sa Obama odhodlal len na nerozhodnú podporu umiernených rebelov bez jasnejšej vízie a stratégie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite