Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Utrpenie mladej Astrid

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Len nedávno nás nemecká kinematografia obdarila úžasným filmom Toni Erdmann, a už tu máme ďalší pozoruhodný kúsok – 24 týždňov režisérky Anny Zohra Berrached. Na plagáte má napísané, že je to film o práve na rozhodnutie sa a o práve na bolesť. A veruže je.

Utrpenie mladej Astrid Astrid vo filme 24 týždňov rozhoduje o živote svojho nenarodeného dieťaťa a o šťastí rodiny.

hlavnou hrdinkou toho filmu je mladá žena Astrid Lorenz. Úspešne sa živí ako komediálna zabávačka v rôznych televíznych šou. U publika je pomerne populárna. Integrálna bytosť. Sympaťáčka. Krásavica. Má asi osemročnú dcérku Nele. A vnímavého, milujúceho partnera Markusa, ktorý sa voľakedy pravdepodobne zaviazal, že bude svojej partnerke oporou v dobrom i zlom a – na počudovanie – je odhodlaný prísľub splniť nielen na koči, ale aj vo voze. Nádherná rodina. A v očakávaní. Astrid je samodruhá. Prechádzka ružovým sadom sa môže začať. Alebo radšej nie?

Téma toho filmu je ťaživá. Tehotná žena sa dozvie, že pod srdcom nosí viacnásobne postihnutý plod. Žije v krajine, v ktorej legislatíva povoľuje umelé prerušenie gravidity až do okamihu pôrodu. Keď lekári stanovia prvú diagnózu, Downov syndróm, budúca mama s budúcim otcom sa rozhodnú na ratolesť nesiahať. Lenže potom sa veci skomplikujú. Otázka prestáva vyzerať tak, či budú v budúcnosti môcť byť ešte šťastní rodičia – veď podstatné je aj tak to, či bude môcť byť šťastné dieťa. A práve to sa stane po vyhlásení nasledujúceho lekárskeho nálezu o zdravotnom stave plodu otázne. Veľmi otázne. Alebo vlastne jasné? Môže byť vôbec akékoľvek naše rozhodovanie sa o budúcnosti v čomkoľvek jasné?

„Nielen civilizovanosť, nielen demokracia, ale aj kresťanstvo nám podarovalo najzákladnejšiu slobodu: slobodu rozhodnúť sa.“

Interrupcie sú priestorom, kde je postavená hranica. Na jednej strane (zásadní) odporcovia, na druhej (zásadní) odporcovia odporcov, hore po múre pobehuje nebývalo početná skupina nerozhodnutých, zvažujúcich a aj tých nepremýšľajúcich. Astrid, na ktorej pleciach leží konečný verdikt, to má asi najťažšie zo všetkých ľudských skupín – je ženou, je tou konkrétnou matkou, nie je veriaca, ale je inteligentná, premýšľavá, schopná lásky a obety, zodpovedná... Nevýslovne nepriaznivý kokteil vzhľadom na nutnosť rozhodnúť sa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite