Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoločný list Ježiškovi

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Podľa psychológa Dana Arielyho, o ktorom ešte v tomto texte bude reč, je najlepší darček ten, po ktorom veľmi túžime, ale sami by sme si ho nikdy nekúpili. My, čo čítame .týždeň odzadu, o hriešnych potešeniach niečo vieme, a tak sa za ne nehanbíme.

Spoločný list Ježiškovi Fusakle pre hipstera, koreničky pre chemika, Osmo k tabletu pre múdrejšie deti, Diár SNG pre tajnostkárky, platňa Veca pre rôzne domáce potreby a Irrational Game.

aj tento rok sme oslovili široký okruh kolegov, spolupracovníkov a priateľov .týždňa, aby nám prezradili svoje tajné želania a dali čitateľom zopár dobrých tipov na darčeky. Niektoré sú inšpiratívne, iné zábavné, všetky dohromady veľmi úprimné, za čo pekne ďakujeme!

hračičky pre všetkých

Začneme zostra, a to úryvkom z rozsiahlejšieho listu želaní najväčšieho hračičkára spomedzi všetkých oslovených, popkultúrneho teoretika Jura Malíčka: „Milý Ježiško, v rámci programovej iniciatívy „Prines pod stromček mojim deťom to, čo si nikdy nestihol priniesť mne,“ ťa po tridsiatich rokoch opätovne vyzývam – prines autodráhu! Stačí základný set, ďalšie lopingy, šikany, kríženia dráh a autíčka, sa dajú dokúpiť neskôr.“ Upozorňujeme, že Malíček má len jedno dieťa, aj to dcéru, no ale vraj sa genderovo neokúňa a na autodráhu sa teší. Môže byť rada, že Juraj, ako fanúšik Star Wars, prehliadol diaľkovo ovládaný Droid BB-8, ktorý vyzerá presne ako z filmu Sila sa prebúdza. Tridsať rokov to bola filmová fikcia, teraz je to reálna hračka.

Raper a teraz už naozaj aj básnik Bene má podobné retro želanie – Nintendo NES Classic Edition: „30 hier pre tridsiatnikov, čo milovali Super Maria a Donkey Kong a všetkých tých rozpixlovaných šracov.“ Vo veci videohier ešte jedno všeobecné odporúčanie od nášho technologického gurua Alexa Mravčáka: „Teraz je super čas kúpiť televízor alebo nejakú hernú konzolu, pretože sú dostupné za veľmi dobré ceny a sú aj celkom využiteľné – televízor preto, lebo už je prakticky všetko vo full HD, konzoly preto, lebo už je na nich veľa hier.“ Aj nejaké smart hodinky alebo fitness náramok, môžu byť podľa neho tento rok fajn darček, lebo aj to je produktová kategória, ktorá tento rok dospela – je konečne využiteľná a nie je predražená. Ak by si však mal želať darček bez ohľadu na cenu a reálne možnosti, len tak, pretože kto si ani nevie poriadne zaželať, nemôže sa sťažovať, že nič poriadne nedostane, chcel by Teslu.

Rovnako tak naša obrazová redaktorka Vladimírka Pčolová najprv len skromne špitla, že chce pod stromček obyčajný nový kufor. My jej radíme počkať, lebo už budúci rok sa vďaka kampani na Indiegogo dostane do predaja kufor s kolieskami Modobag, na ktorý sa dá sadnúť a odviezť sa na ňom ako na skútri, čo by sa jej zišlo, keď chodí neskoro v noci z práce domov. Ale prečo sa držať pri zemi? Ehang 184 je jednomiestny nepilotovaný dron, stačí navoliť cieľ cesty, nasadnúť a modliť sa, aby vás nič nezrazilo a aby ste šťastne pristáli. Zatiaľ sa kúpiť nedá, ale menšie modely na prevezenie batoha už hej.

„Kúpou grafiky, kresby, fotografie či maľby podporíte umelca a vy budete mat jedinečný darček, ktorý časom získava na hodnote a výnimočnosti.“

Šéfredaktor Dobrej školy Vlado Burjan má tiež krízu imaginácie – aspoň čo sa darčekov týka – a tak si len banálne želá nový iPhone 7. Kolegyňa Marína Gálisová by sa potešila malému prívesku TrackR, ktorý sa dá privesiť na čokoľvek, čoho pohyb potrebujete cez mobilnú aplikáciu sledovať – od auta, cez kľúče až po psa, čo sa rád túla. Koho chce sledovať ona, neprezradila. Zoológ Tomáš Čejka často sleduje slimáky mimo civilizácie, a tak túži po solárnej nabíjačke na mobily či GPS, konkrétne po modeli Powermonkey Extreme. Vopred je však naštvaný na kolegov, lebo už teraz vidí, ako si ju budú všetci požičiavať!

Kolega Michal Novota nás od technológií vracia do reálu a odporúča stolovú hru Irrational Game, od psychológa Dana Arielyho, ktorá hravo ukazuje, ako často klameme sami seba. Jeden príklad za všetky z hracej karty. „Čo sa stane so susedmi ľudí, ktorí v lotérii vyhrajú viac ako 150-tisíc kanadských dolárov? Susedia začnú viac šetriť. Častejšie bankrotujú. Radšej sa odsťahujú. Začnú míňať viac na zdravotnú starostlivosť.“ Chcete vedieť správnu odpoveď? Utekajte objednávať na Kickstarter. Do Vianoc to už nepríde, ale aj o rok budeme potrebovať lekcie z iracionality.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite