Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dalibor Roháč: Kto ubráni otvorenú spoločnosť?

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Srdcom západného politického usporiadania je slobodná súťaž myšlienok v takom rámci, na ktorom sa zhodnú ľavičiari, pravičiari, konzervatívci, liberáli či zelení.

Dalibor Roháč: Kto ubráni otvorenú spoločnosť? Natália Ložeková/natalialozekova.sk Ak sa intelektuálne vákuum rýchlo nezaplní presvedčivým obsahom, tak nás takmer isto čakajú temné roky. Ale kto sa má za otvorenú spoločnosť postaviť?

rámcom našej slobody sú demokracia (obmedzená pravidlami, ktoré chránia práva jednotlivca a menšín), vláda zákona, trhová ekonomika a medzinárodný systém, založený na pravidlách. Inými slovami, naším rámcom je otvorená spoločnosť. Od Filipín cez strednú Európu až po Spojené štáty je však dnes tento rámec v ohrození.

Európska únia je v najhlbšej kríze od svojho vzniku. Budúcnosť NATO je neistá. V úzkych je systém medzinárodného obchodu. Počet protekcionistických opatrení za ostatný rok rástol rýchlejšie než kedykoľvek od prepuknutia ekonomickej krízy. A novozvolený americký prezident ešte pred inauguráciou prideľuje daňové úľavy a hrozí cielenými daňami pre nepohodlné firmy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite