Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jedným dychom

.jano Ničík .jakub Kratochvíl .časopis .literatúra

Keď v kníhkupectve vyložíte medzi tituly o delenej strave, naprávaní pokrivených chrbtíc či blahodarnom účinku byliniek knihu s názvom Zdraví zabíjí (Dokořán 2008), určite to vzbudí pozornosť.

Keď v kníhkupectve vyložíte medzi tituly o delenej strave, naprávaní pokrivených chrbtíc či blahodarnom účinku byliniek knihu s názvom Zdraví zabíjí (Dokořán 2008), určite to vzbudí pozornosť.
Jej autor Sharon Moalem, odborník na evolučnú medicínu, ponúka veľmi osobité pohľady na úlohu chorôb v našich životoch. Choroby či iné zdravotné komplikácie, ktoré jednotlivec vníma skoro vždy negatívne, sú totiž pre dlhodobé prežitie spoločenstva ako celku pravým požehnaním v duchu hesla Čo vás nezabije, to vás posilní. Len organizmy schopné zvládnuť ustavičné zmeny vonkajšieho prostredia dokážu existovať dlhodobo. Choroba nie je náš úhlavný nepriateľ,  každá zmena, mutácia, odchýlka je výzvou vylepšiť genofond, možnosťou odovzdať budúcim generáciám istú skúsenosť.
Ako píše Moalem, život je zložitý dar, tajomný konglomerát biológie, chémie, elektriny a projektového inžinierstva. Zdravie však v žiadnom prípade nemožno považovať za samozrejmosť, a tak by sme k nemu mali pristupovať k úctou, ktorú si zaslúži.
S finančnými krízami to bude podobne. Pokiaľ všetko funguje tak, ako má, a v peňaženke vždy niečo ostane, spokojne plánujeme ďalšie výhodné obchody a zvyšujúce náklady napriek šomraniu na vládu, opozíciu či svetové spiknutie vnímame ako daň za pohodlnejší život. Ak nám účtovníci mávajú pred očami červenými číslami a nezaplatené faktúry sa začínajú hromadiť, začneme sa zaujímať o osudy svojich obchodných partnerov, výšku telefónnych účtov a budúcnosť plánujeme opatrnejšie. Alan Greenspan, dlhoročný predseda Rady guvernérov americkej centrálnej banky známejšej ako FED sa tiež vo svojej knihe Věk turbulencí (Fragment 2008) vyjadruje k týmto témam ako človek, ktorý výrazne ovplyvňoval chod globálnej ekonomiky minulých rokov.
Dnes, keď sa kdejaké triviálne zlyhanie maskuje ako nevyhnutný dôsledok celosvetovej finančnej krízy, je nanajvýš rozumné skúmať názory muža ako Alan Greenspan. Nemusíme s nimi súhlasiť, nemusíme im dokonca ani úplne rozumieť. Ak však má niekto vyviesť svet z finančných temnôt, tak to budú určite ľudia, ktorých Greenspanove názory zaujímajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite