Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozpočet nízkych ambícií

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň v ekonomike

Ani v roku 2017 nebude mať Slovenská republika vyrovnaný rozpočet. A to aj napriek prajnému vonkajšiemu prostrediu, vďaka ktorému sa štátna pokladnica plní prakticky sama. V zlých časoch sa nám to môže vypomstiť.

Rozpočet nízkych ambícií MARKO ERD/SITA Aj keď rozpočet mohol byť ambicióznejší, jeho vyrovnanie sa po prvýkrát v histórii SR asi naozaj podarí práve Petrovi Kažimírovi.

parlament minulý týždeň schválil štátny rozpočet na rok 2017. Aj na budúci rok sa slovenský štát chystá hospodáriť s vyššími výdavkami ako príjmami. Výška naplánovaného rozpočtového schodku zodpovedá asi 1,29 percenta slovenského HDP. To je síce bezpečne v hranici 3-percentného maastrichtského pravidla, no s lepšie gazdujúcou vládou sme už mohli byť oveľa ďalej.

dobré časy, zlé časy

Pozrime sa na schválený rozpočet najskôr z pohľadu štádia hospodárskeho cyklu, v ktorom sa nachádzame: Správcom nášho rozpočtu hrá v súčasnosti vonkajšie prostredie do karát, lebo ekonomika rastie a s ňou aj príjmy štátu. Úroky sú nízke. „K znižovaniu deficitu dochádza napriek vláde, nie vďaka nej,“ hovorí Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS). „Je nepochopiteľné, že vláde na jednej strane pomáha priaznivý makroekonomický vývoj, ktorý sa premieta do masívneho rastu daňových príjmov a vláda napriek tomu zvyšuje daňovoodvodové zaťaženie.“

„Tlačiť na rýchlejšie dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu má zmysel aj preto, že dobré časy nemusia trvať donekonečna.“

Od nového roka sa zvýši napríklad odvod pre podniky v regulovaných odvetviach, ktorý sa zrejme premietne do vyšších cien za ich služby. Podobne aj vyšší odvod z neživotného poistenia. Ak už sú výdavkové škrty politicky ťažko priechodné, dobrý hospodár by namiesto toho dobré časy využil, aby dal príjmy a výdavky do rovnováhy prosto zabrzdením rastu výdavkov. Vyššie dane sú z pohľadu ľavice legitímne, no mali by ich sprevádzať lepšie verejné služby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite