Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čakali sme viac

.michal Magušin .časopis .politika

I keď novela zákona o hazarde prístup štátu k hernému priemyslu sprísňuje, Peter Beňa z Iniciatívy Zastavme hazard spokojný nie je.

parlament minulý utorok schválil novelu zákona o hazarde. Ste spokojní?

V zásade sme sklamaní. Čakali sme, že novela môže rodinám pomôcť omnoho viac, ako sa to udialo. A viacero dobrých pozmeňujúcich návrhov neprešlo.

dosiahli ste veľa: Automaty z krčiem by mali zmiz­núť, čo de facto znamená, že z menších obcí hazard úplne odíde. Vznikne register osôb, ktoré nebudú môcť chodiť do herní. Znížilo sa aj petičné kvórum pre Košice a Bratislavu – na 15 percent. Nestačí to?

Vítame zníženie kvóra pre Bratislavu a poslancom za to ďakujeme. Škoda, že to neplatí aj pre ostatné mestá, ktorým by to určite pomohlo tiež. Teraz sa však snažíme zistiť, aký bude mať dopad ustanovenie, ktorým sa mení charakter všeobecne záväzného nariadenia (VZN). Doteraz sa rozhodovalo o typoch hazardných hier, ktoré sa zakazovali na území mesta. Po novom by to mali byť budovy, teda hotely, penzióny, nákupné centrá, budovy pre kultúru a bytové domy. Ak príde k nejakému kompromisu na pôde zastupiteľstva, môže sa schváliť taký široký rozsah budov, v ktorých sa môže prevádzkovať hazard, že reálne to nič nevyrieši. Takže petícia občanov prejde, schváli sa VZN, ale bude sa viesť diskusia o tom, akým spôsobom môže byť to VZN prijaté.

otvára to teda ďalšie potenciálne dvere pre hazard?

Ide o to, že ak by sa napríklad v Bratislave rozhodlo o zákaze hazardu v bytových domoch, v obchodných centrách, v kultúrnych strediskách – ale ak ich necháme v hoteloch, reálne ich možno povoliť na stovkách miest. Potom to už bude len o vzťahu prevádzkovateľa herne a hotelov, ako sa vzájomne dohodnú, či sa tam herňa presunie, alebo nie. Bude to o dohode dvoch podnikateľov a mesto do toho nebude môcť vstupovať. Reálne sa môže stať aj to, že počet herní dokonca stúpne. Malej obci s jednou krčmou s dvoma automatmi novela pomôže. Ale v Bratislave, kde je 163 herní plus 160 krčiem s automatmi, by sa to len skoncentrovalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite