Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mýtus kompetentného Lajčáka

.dalibor Roháč .časopis .týždeň doma

Zuzana Hlávková si zasluhuje úctu celej krajiny. Zasluhuje si ju o to viac, že presne nevieme, koľko je tých prípadov, keď ľudia odvrátia zrak a napriek svedomiu idú s prúdom.

Mýtus kompetentného Lajčáka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zistenie, ako sa na Ministerstve zahraničných vecí šafári, by mohlo pomôcť rozptýliť mýty o slovenskej diplomacii ako o ostrove pozitívnej deviácie medzi slovenskými vládnymi úradmi. A tiež mýty o našom kompetentnom a všestranne rešpektovanom ministrovi zahraničia.

Áno, na ministerstve pracuje veľa šikovných, jazykovo vybavených zamestnancov s dobrými úmyslami. Ale to nestačí. Nestačí, že ministerstvo po administratívnej stránke zvláda slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ani to, že v očiach zahraničia mnohokrát úspešne zneutralizovalo škody spôsobené hlúpymi rečami premiéra Roberta Fica, adresovanými domácemu publiku.

„Predsedníctvo v Rade EÚ nie je len o logách, organizovaní samitov a plavieb po Dunaji.“

Kompetentnosť, o ktorej tieto „úspechy“ vypovedajú, je nutnou, ale nie postačujúcou podmienkou na to, aby bola slovenská diplomacia úspešná pri presadzovaní našich záujmov. Na to by potrebovala jasnú predstavu o tom, kam Slovensko geopoliticky patrí, kto naše záujmy ohrozuje a kto je, naopak, naším spojencom a priateľom. Potrebovala by tiež stratégiu, ako víziu pretaviť v skutočnosť. Chceme tesnejšie transatlantické väzby? Tesnejšiu koordináciu s Nemeckom? Alebo sa rozkročiť po vzore Miloša Zemana medzi Západ a despotické režimy v Rusku a Ázii?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite