Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

AntiEUrópan v Írsku
Český prezident Václav Klaus si nedá pokoj a euroskepsu šíri aj ďaleko za domácimi humnami. Minulý týždeň na oficiálnej návšteve Írska sa okrem vládnych predstaviteľov stretol aj s Declanom Ganleyom. Mohutná kampaň tohto šéfa hnutia Libertas spôsobila, že väčšina Írov v júni hlasovala proti Lisabonskej zmluve — na zdesenie Bruselu a čelných predstaviteľov štátov EÚ. Jediný vrcholný politik, ktorý sa vtedy z írskeho referenda tešil, bol Klaus. A práve Klaus si dal v Írsku na prezentácii svojich postojov záležať — na zdesenie írskych politikov, ktorí ešte stále predýchavajú júnové hlasovanie a majú nočnú moru z toho, že budúci rok si asi dajú referendový reparát. Klaus na tlačovke s Ganleyom varoval Európu pred posunom k „supracionalizmu“, kritizoval Lisabonskú zmluvu a poukázal na správanie EÚ, ktorá chce „zabunúť na írske referendum a zmeniť jeho výsledok“. Ganleyho, ako aj samého seba, nazval „disidentom Európskej únie“. A takisto dal Írom nepriame odporúčanie, koho voliť v eurovoľbách: „Ak pán Ganley zvíťazí (...), budem prvý, kto mu zablahoželá.“ Český prezident tým strhol lavínu – írsky minister zahraničia Micheál Martin označil Klausove vyjadrenia za „nevhodnú intervenciu“ a ďalej za „absurdné, povrchné a falošné“, opoziční labouristi sa rozhorčovali nad „aktom bezprecedentnej diplomatickej nezdvorilosti“. Klaus zas na margo vyjadrení M. Martina hovoril o „pokrytectve“ a írskeho ministra kritizoval, že mu to nepovedal priamo do očí. Klausa si doma opozičná ČSSD a koaliční Zelení za Írsko podali (robí vraj hanbu).
Výčitky voči Klausovi však boli nespravodlivé: on sa nemiešal do vnútroírskych záležitostí, ale do európskych, teda takých, ktoré sa bezprostredne týkajú aj Česka (keďže Lisabonská zmluva obmedzuje suverenitu štátov). Napokon aj nemecká kancelárka Angela Merkel a ďalší „cudzí“ politici naliehavo vyzývali Írov, aby hlasovali v referende za Lisabon. Francúzsky minister zahraničia B. Kouchner hovoril, že ak referendum nedopadne dobre, „prvými obeťami budú Íri“.
Neprehnal to teda Klaus s tými „disidentmi EÚ“? Ako sa to vezme. Minulý týždeň denník Irish Examiner informoval, že írski poslanci a senátori vyzvali katolícku cirkev, aby zakázala noviny Alive, ktoré vyzývali veriacich hlasovať proti Lisabonskej zmluve.
Je fajn, že Klaus hovoril v Írsku bez náhubku.
.mh

Vina s otáznikom
Vinník tragédie, pri ktorej v ruskej jadrovej ponorke zahynulo dvadsať ľudí, sa našiel – mladý námorník z posádky, ktorý vraj bez dôvodu zapol protipožiarny systém. Jeho kolegovia však vypovedajú, že má dosť skúseností, nie je psychicky narušený a netušia, prečo by to robil. Je možné, že sa priznal len pod tlakom a má byť obetným baránkom, aby sa utajila vina vyšších šarží.
.mg

Diskriminácia?
Európske centrum pre práva Rómov vydalo správu, ktorá tvrdí, že Česká republika praktizuje segregáciu, keď umiestňuje rómske deti do špeciálnych škôl. Nie sú to síce už pôvodné „zvláštne školy“, ale „praktické školy“, podľa správy Centra však prebrali ich postupy. Odborníci však pred rušením praktických škôl varujú – podľa nich nie je možné všetky rómske deti bez prípravy integrovať.
.mg

ETA proti Opus Dei
Dvadsaťsedem ľudí bolo zranených pri útoku na univerzitu laického katolíckeho rádu Opus Dei v španielskej Navarre. Je to šiesty útok na túto univerzitu a podozrenie smeruje na teroristickú organizáciu ETA. Prezident univerzity útok odsúdil a teroristov vyzval, aby s násilím prestali a nespôsobovali ľuďom utrpenie. Zároveň pripomenul hodnotu odpustenia.
.jd

Kosovo si nezahrá
Kosovo nemôže hrať medzištátne futbalové zápasy, ani priateľské. Nie je totiž členom EUFA ani FIFA a ani nebude. Formálna žiadosť bola zamietnutá. Najskôr sa totiž musí stať členom OSN, povedal na ceste po balkánskych krajinách Michel Platini, prezident EUFA. Politici v Prištine sú sklamaní. Zdá sa, že futbal môže mať jasnejšie zásady ako medzinárodné právo.
.jd

Rusi šetria
Ministri zahraničia z EÚ sa rozhodli obnoviť rokovania o novej zmluve o partnerstve s Ruskom. Proti neboli ani Česi, ani Poliaci, nesúhlasila iba Litva. Brusel týmto postupom fakticky uznal rozdelenie Gruzínska a ruské víťazstvo vo vojne. Premiér Putin navyše deň pred summitom spochybnil nový plynovod Nord Stream, ktorý mal spojiť Rusko s Nemeckom po dne Baltského mora. Dôvodom sú klesajúce ceny uhľovodíkov. Alebo inak: Rusi šetria.
.jd



Nicolas Sarkozy
„Hovoríte ako skutočný európsky socialista!“ povedal o francúzskom prezidentovi líder socialistov v europarlamente Martin Schultz. „Stal som sa socialistom? Možno,“ odpovedal Sarkozy. „Sarko“ vie, čo chce, lebo popularita mu rastie a socialisti? To je kto?

Sarah Palin
Neúspešná kandidátka na viceprezidentku má úvod za sebou a zdá sa, že jej kariéra sa môže začať. Minulý týždeň pomenovala témy aj bašty republikánskej opozície voči Barackovi Obamovi. Guvernéri sú tým, v čom majú republikáni navrch. A Palin ich začína viesť.

Barack Obama
Bol zvolený, navštívil Biely dom a začína sa správať prezidentsky. Čo ho čaká? Jeden nemecký bloger tvrdí: Nadšenú eufóriu bude nasledovať cynizmus a všetko zakončí poznanie, že Obama je neskúsený politik, ktorý reprezentuje povrchnú a umelú Ameriku. Stavíte sa?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite