Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.redakcia .časopis .udalosti

HDP: posledné vysoké čísloRast slovenskej ekonomiky sa v

HDP: posledné vysoké číslo
Rast slovenskej ekonomiky sa v treťom kvartáli tohto roka podľa najnovších údajov Štatistického úradu spomalil na 7,1 percenta. „Vplyv krízy ešte nebol v štatistikách,“ komentoval to hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth, podľa ktorého to bolo „posledné vysoké číslo ekonomického rastu nad 7 percent, pretože už v 4. štvrťroku očakávame pokles rastu pod 5 percent“. Celkovo v tomto roku odhaduje rast ekonomiky na 7 percent, na budúci rok na 4,5 percenta (skeptickejší ekonómovia vo VÚB odhadujú budúcoročný rast len na 3 percentá). Ekonomický rast sa citeľne spomaľuje, čo nezostane bez následkov. Okrem iného to znamená, že sa bude tvoriť menej pracovných miest (ak vôbec nejaké), pribudne nezamestnaných, vláda vyberie citeľne menej na daniach.
Dráma by to však byť nemala, aspoň v porovnaní s niektorými inými ekonomikami v EÚ. V treťom štvrťroku sa do recesie dostali aj dve veľké – nemecká a talianska. Podľa analýzy OECD je v recesii aj priemer tohto elitného klubu 30 najbohatších ekonomík sveta (kam patrí aj Slovensko). Naozaj zlé časy by však nemali trvať dlho – podľa prognózy OECD by sa rast HDP eurozóny mal dostať do plusu už v treťom štvrťroku 2009.
Na Slovensku síce nijaká prognóza recesiu neočakáva, ale len v októbri (keď sa ešte dôsledky krízy na Slovensku prejavovali len okrajovo) nahlásilo hromadné prepúšťanie 10 firiem, pričom celkovo by o prácu mala v týchto prípadoch prísť približne tisícka ľudí. Niektoré firmy tiež avizujú, že už nebudú zamestnávať pracovníkov, ktorých si prenajímali od personálnych agentúr. A vzhľadom na vývoj veľkých západoeurópskych ekonomík, ktoré sú hlavnými exportnými trhmi slovenských firiem, problémy pre mnohé firmy ešte len prídu. Vláda však na krízu chce reagovať skupinou bezzubých opatrení (viac na str. 40 — 41) a stimulovaním dopytu cez vyššie výdavky. Je to jednoduchšie ako napríklad znížiť dane (čo navrhujú SDKÚ a SMK) či odvody, ale ekonomike to dlhodobo nepomôže. Slovensko by mohlo mať slušné šance lákať teraz zahraničných investorov zo západnej Európy, zmietanej krízou – vstup do eurozóny eliminuje kurzové riziká a lacnejšia pracovná sila zasa náklady firiem. To by však vláda musela v rámci „boja proti dôsledkom krízy“ sústrediť svoju pozornosť na vytvorenie ešte atraktívnejšieho prostredia pre tých, ktorí ľuďom dajú prácu. Zatiaľ robí opak.
.rži

Peniaze pre STV
Vyzerá to tak, že 160 miliónov do kolabujúceho rozpočtu STV sa v štátnych zdrojoch predsa len nájde. Zhodou okolností presne takú sumu ušetrilo tento rok ministerstvo práce a celkom rado by ju posunulo riaditeľovi STV, ak mu to schváli ministerstvo financií. Mimochodom, Štefan Nižňanský robil pred nástupom do STV mediálneho poradcu ministerstvu, ktoré vedie Viera Tomanová.
.eč

SNS a biznis
Ministerstvo výstavby, ktoré vedie člen SNS Marián Janušek, vie, čo sa patrí. Denník Plus jeden deň informoval, že zákazku od ministerstva na informačné a vzdelávacie aktivity získalo bez súťaže konzorcium, v ktorom sú aj firmy Avocat a Zamedia. Tie sú podľa denníka blízke Jánovi Slotovi. Minister tvrdí, že všetko je v najlepšom  poriadku. Veď hlavne, že šéf je spokojný. 
.jm

Budú fúkať
Ak poslanci parlamentu odmietnu skúšku na alkohol, bude im hroziť pokuta. Vyplýva to z dvoch podobných návrhov novely zákona o priestupkoch, z ktorých jeden do parlamentu predložili koaliční a druhý opoziční poslanci. Ak by novela prešla, zúžila by sa ňou poslanecká imunita, keďže zákonodarcovia mohli doteraz skúšku na alkohol beztrestne odmietnuť.
.jm

Pospolitosť končí
Ministerstvo vnútra rozpustilo združenie Slovenská pospolitosť. „Združenie roznecuje nenávisť a neznášanlivosť z národnostných, rasových, náboženských a politických dôvodov, čím sleduje dosahovanie cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR,“ píše sa v rozhodnutí ministerstva. Adepti, ktorí zodpovedajú tejto definícii, však sedia aj vo vládnej koalícii.
.jm

Maďarská výzva
Maďarskí intelektuáli zo Slovenska  vyzvali slovenských politikov, aby prestali spochybňovať lojalitu Maďarov žijúcich na Slovensku. Žiadajú od politikov lojalitu voči sebe – občanom tohto štátu, ktorí majú maďarskú národnosť, a tiež zdržanie sa protimaďarských výrokov. Vyhlásenie podpísalo 28 maďarských intelektuálov. „My si uvedomujeme, že sme občanmi SR, radi tu žijeme, veď tu je naša rodná zem a domov,“ napísali okrem iného.
.eč



Richard Sulík
Bývalý poradca ministrov Ivana Mikloša a Jána Počiatka sa rozhodol založiť novú politickú stranu. Vznik subjektu s názvom Sloboda a solidarita ohlásil na internetovom blogu a v komunite blogerov bude mať zrejme aj najviac potenciálnych voličov.


Viki Ráková
Hviezda televíznej zábavy maďarskej národnosti sa dvakrát odhalila – bez šiat vystúpila na doskách domovského divadla, a druhýkrát to bolo politické odhalenie. Podporuje Zuzanu Martinákovú za prezidentku a obe si zatancovali na diskotéke v Komárne.

Tomáš Janovic, Ján Štrasser, Zuzana Fialová, Robo Roth, Boris Farkaš, Petra Polnišová a ďalšie známe tváre podporili protest Pezinčanov proti skládke odpadov pred ministerstvom životného prostredia. Objavila sa tam aj celkom nová aktivistka – Zdenka Kramplová.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite