Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zápas o svedomie

.brat Filip .časopis .osobnosti

Toto leto som mal možnosť navštíviť expozíciu Srdce pre Václava Havla v Litomyšli. Ide o plastiku voskového srdca, ktoré bolo vytvorené zo zvyšku sviec zapaľovaných po Havlovej smrti v celej Českej republike.

Zápas o svedomie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tvorcovia nápadu tvrdia, že na plastike, ktorá váži takmer 2,5 tony sa podieľali všetci, ktorí vtedy prišli sviečku zapáliť, všetci, ktorí ich potom pomáhali zbierať, triediť a lisovať do kvádrov, z ktorých vytvorili voskové srdce. Dá sa do neho vstúpiť ako do domčeka. Keď som sa v ňom ocitol, zišiel mi na um slogan všetkých zástancov separácie: „Pre niekoho odpad, pre iného poklad.“

Oveľa viac ma však nadchol krátky opis tvorcov diela: „V materiáli, ktorý sa mohol stať odpadom, je mnoho svetov. Táto hmota vstrebala myšlienky, pre ktoré boli tie sviečky zapálené. Sú v nej predstavy ľudí o slušnej spoločnosti, je do nej zamodlená nádej, že je možné konať podľa najlepšieho svedomia a nestratiť na tom!“ Tá posledná veta tne do živého a ako litánie si ju v duchu opakujem vždy, keď opakovane počúvam o nových a nových bezočivých krádežiach a následných surových klamstvách na fóre verejného života našej spoločnosti!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite