Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Prekrásny nový svet

.peter Zajac .časopis .klub

„Víťazstvo Donalda Trumpa je krokom k novému svetu a posilnilo šance na moje zvolenie za prezidentku Francúzska,“ vyhlásila Marine Le Pen. Nevedno, či vo francúzskych voľbách vyhrá, skôr nie, ale spolieha sa na trend doby, o ktorej ešte nič nevieme, ale ktorá si už hovorí postfaktická.  

Pod lupou Petra Zajaca: Prekrásny nový svet MATÚŠ ZAJAC

nás však zaujímajú fakty. Isté je, že s Donaldom Trumpom a s jeho movementom sa niečo zmení. Jeho politika bude zrejme hrubšia, viac odstredivá, izolacionistická a autokratická ako Obamova, hoci aj tá sa začala mierovým resetovaním vzťahov s Ruskom a zrieknutím sa intervencionizmu a skončila sa vojnou na Ukrajine a v Sýrii.

Isté je, že Putinovo Rusko bude naďalej expandovať všade, kde sa mu uvoľní priestor. Čudné je len to, že sa tomu niekto čuduje, keď to tak Rusko robilo vždy. V sovietskej ére nehovoril napokon Stalin o sile ideí, ale tankových divízií, zahlcoval svet komunistickým utopizmom a sovietskou piatou kolónou boli vazalské komunistické strany. Dnes sa časy a formy zmenili, ale princíp ostal ten istý.

„Citlivosť na elementárny fakt, že zvýhodňovanie kamarátšaftov je formou politického uplácania, je u nás taká nízka, že vládnej koalícii to vôbec nedošlo.“

Isté je, že brexit podporil v Európe odstredivé tendencie. Veľká Británia však ostane slobodnou, demokratickou krajinou, hoci sa zmenšila a možno ešte zmenší rovnako ako Európska únia. To na rozdiel od Turecka, ktoré je na odstredivej dráhe a smeruje k autokratickému režimu. Prezident Erdogan mu síce hovorí islamská demokracia, ale isté je, že takisto ako iliberálna, riadená, referendová či národnokresťanská demokracia je len jednou z ciest k autokracii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite