Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Keby ste pocítili chuť spoznať vojnu v Sýrii, nevykladajte o tom na každom rohu. Nevozte v batohu kurdské materiály. Neprekračujte hranice do Turecka. A už vôbec nie teraz.

Český týždeň Tomáša Němečka Natália Ložeková/natalialozekova.sk

markéta Všelichová, 24-ročná študentka pražskej poľnohospodárskej univerzity, tento rok v septembri veselo rozprávala do médií o svojich výpravách medzi kurdských bojovníkov. („Nič nepotrebujete, všetko vám dajú.“) Na sýrskom fronte je to tvrdé a skutočné, ona sa tam cíti slobodná – a už vie zložiť samopal! Až ju predminulý štvrtok zatkli Turci aj s jej 30-ročným priateľom Miroslavom Farkasom. Keď ide o kurdské milície, Ankara nepozná brata, tobôž spojenca z NATO.

Českí diplomati už raz Všelichovú vytiahli z kaše – keď bola v lete zadržaná v Iraku bez víza, peňazí a poistenia. Jej priateľ sa pýšil, že bol v cudzineckej légii (prešiel vstupným výcvikom), pred odchodom melodramaticky spísal závet a vyhlásil zbierku na kurdské siroty. Keď znalci oblasti namietli, že v Kurdistane nie sú sirotince a že o deti sa stará široká rodina, chceli s Všelichovou vyberať na poľnú nemocnicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite