Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Má práca budúcnosť?

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Ak vás od odchodu do dôchodku ešte delia mesiace a roky zamestnania, mali by ste spozornieť. Dôvodom je niekoľko zásadných trendov, ktoré významne ovplyvnia aj vašu profesiu.

Má práca budúcnosť? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

úplne sa napríklad zmení druh, obsah aj forma práce. Tá bude čoraz viac vykonávaná mimo tradičného zamestnaneckého pomeru. Trendom sú nové modely podnikania, ktoré využívajú internet ako platformu a „berú“ biznis tradičným modelom podnikania. Na tomto mieste sme sa už zaoberali Uberom, kde si službu poskytujú ľudia navzájom. Uber len spája ponuku s dopytom, poskytovateľov služby nezamestnáva. Taxikári sa bránia, často oprávnene poukazujú na nerovnaké podmienky, pre ktoré im „uber šoféri“ môžu brať zákazníkov. Technológie však zastaviť nedokážu.

No aj šoféri autobusov či diaľkových kamiónov sú ohrození ďalším trendom, ktorým je vývoj áut bez vodiča. Nie je otázkou, či sa tak stane, ale kedy. Milióny profesionálnych vodičov sa tak pomaly môžu začať lúčiť so svojím zamestnaním. A nasledovať ich môžu piloti lietadiel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite