Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sfilmovaná učebnica Harryho Pottera

.juraj Malíček .časopis .film

Fantastické zvery a ich výskyt sú druhým tohtoročným návratom do sveta Harryho Pottera. Po divadelnej hre Harry Potter a prekliate dieťa tu máme film inšpirovaný jednou z kníh, ktoré z Harryho fikčného sveta prenikli aj do našej reality, a už teraz je jasné, že sa to mimoriadne oplatilo. Teda hlavne finančne.

takže takto. V roku 2001, keď už bola potterománia globálnym popkultúrnym fenoménom, napísala J. K. Rowlingová knižku Fantastické zvery a ich výskyt. Kvôli charite, kvôli fanúšikom, a urobila to tak, že Fantastické zvery sú akože knižkou jednej z postáv menom Newt Scamander, ktorý sa však u nás volá M.L.O.K Scamander. No a tento Mlok napísal príručku a tá sa stala nielen bestsellerom v čarodejníckom svete a jednou z učebníc, čo sa z nej na Rokforte učia, ale i knižkou, ktorú ministerstvo mágie povolilo vydať aj v našom, muklovskom svete.

Je to fajn knižka, útla, vtipná, s predslovom samotného Albusa Dumbledora a čarbanicami a poznámkami, ktoré do nej povpisoval Harry, ale aj Hermiona a Ron, a sú v nej katalogizované magické zvery, pričom niektoré z nich sa vyskytnú aj vo filme, ale tu sa príbuznosť vlastne končí.

zmätený anglický mág v Amerike

Momentálne to vyzerá tak, že film bude prvým z trilógie, v ktorej sa J. K. Rowlingová do sveta Harryho Pottera naplno vracia, už nie primárne ako spisovateľka, ale ako filmová scenáristka. Veľmi dobre si je vedomá toho, ako veľmi sa na svete podpísala a že stačí len veľmi málo a do kina sa vrátia všetci, čo Harrymu len trocha prepadli. Čitatelia, diváci, fanúšikovia, fakt veľa ľudí, z ktorých podstatná väčšina sa aspoň trocha chytí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite