Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Jána Štrassera: Jozef K. a otázka viny

.ján Štrasser .časopis .klub

Vlani v lete Slovensko šokovala nezvyčajná tragická udalosť: otec zabudol svoju dvojročnú dcéru v rozpálenom aute a dieťa umrelo na prehriatie organizmu.

Pod lupou Jána Štrassera: Jozef K. a otázka viny MATÚŠ ZAJAC

pred dvoma týždňami okresný súd vymeral otcovi dvojročný podmienečný trest za prečin usmrtenia z nedbanlivosti. Pán Jozef K., ktorý už predtým neprijal dohodu o vine a treste, pred súdom vyhlásil, že sa necíti vinný v zmysle obžaloby z prečinu usmrtenia, ale priznal morálnu vinu. Proti rozsudku sa odvolal. Toľko fakty.

Prípad je výnimočný a chúlostivý. Som ten posledný, kto by zúfalého otca posielal za mreže. A domnievam sa, že adekvátnu mieru empatie prejavil aj sudca udelením trestu na spodnej hranici trestnej sadzby.

Otcov obhajca Daniel Lipšic sa odvolal, žiada oslobodenie spod obžaloby. Dôvodí, že nešlo o nedbanlivostné zavinenie, ale o tragický omyl. Hm... Dá sa aspoň približne objektívne zadefinovať tragický omyl? Ako sa dá rozlíšiť, ktorý nedbanlivostný trestný čin je trestným činom a ktorý je tragickým omylom?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite