Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čas zahanbenia, čas nehanebnosti

.peter Zajac .časopis .klub

V posledných dňoch bolo vo svetových médiách asi najskloňovanejšie slovné spojenie postfaktická doba. Myslí sa tým, že žijeme v časoch, keď neplatia fakty, ale emócie. Táto veta má však dva háčiky, na ktoré sa dá zavesiť každý kabát. 

Čas zahanbenia, čas nehanebnosti MATÚŠ ZAJAC

prvý sa týka faktov. Zatvárame oči pred poburujúcimi faktami ako vojna, zabíjanie, smrť, čo sú najočividnejšie skutočnosti dnešných čias. Zakrývame si tvár pred donebavolajúcou chudobou a exodom desiatok miliónov utečencov a myslíme si, že sa dá pred nimi oplotiť. Druhý háčik sa týka samotných emócií. Keď dnes hovoríme o emóciách, máme na mysli len negatívne emócie, hnev, vyvolávanie strachu, nenávisť. Keď používame slogan postfaktickej doby, nehovoríme teda o emóciách všeobecne, ale máme na mysli, a to bez ohľadu na to, či si to uvedomujeme, alebo nie, emocionálnu zvlčilosť, otupenosť, stav totálneho znecitlivenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite