Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šance Novej generácie

.michal Magušin .časopis .politika

Všemožne sa vyhýbajú špekuláciám o tom, že z nich vznikne politická strana. Na druhej strane rozbiehajú aktivity, ktoré k tomu môžu viesť. Kto je Nová generácia a aké idey reprezentuje?

Šance Novej generácie PRESSFOTO NOVÁ GENERÁCIA Nová generácia má na ovplyvňovanie diania na Slovensku ambície, dravosť aj peniaze. Slabinou však môže byť ľudský potenciál pre politické boje.

okno zasadačky vo firme Tomáša Smutného, predsedu Novej generácie, ponúka výhľad na nechutne luxusné sídlo Ladislava Bašternáka, tróniace na hradnom kopci. Aj pre šéfa tohto združenia mladých ľudí je kauza podnikateľa prepojeného s ministrom vnútra tŕňom v oku a symbolom zlyhávajúceho štátu. A hneď na úvod prezrádza svoj recept na zmenu krajiny. „Vždy som si uvedomoval, že keď sa chce na Slovensku niečo meniť, nedá sa inak, ako cez politiku. Dookola sa môžeme stretávať a rozprávať, ale reálne sa to mení tam, na hradnom kopci a na ministerstvách.“ V takto zarámcovanej debate sa ťažko vyhnúť predpokladu, že festivaly, diskusie a akcie bývalej mládežníckej organizácie SDKÚ majú ambíciu prehovoriť aj politicky. Majú na to?

kto je v pozadí

Ak potenciál akejkoľvek organizácie stojí na schopnostiach jej najdôležitejších osobností, príbeh Tomáša Smutného prináša niekoľko pozoruhodných signálov. Smutný pochádza z Detvy a už v mladosti sa vlastnými silami prebíjal životom. Ako šestnásťročný odišiel sám do Londýna, aby si našiel brigádu. Aj na vysokej škole si na štúdium musel zarobiť sám. Keď končil prvý ročník, spolu s kamarátom sa rozhodol podnikať. Momentálne spoluvlastní personálnu agentúru Humanex, pre ktorú robia v bratislavských hoteloch počas sezóny viac ako dve stovky ľudí na dohodu a okolo dvadsať na trvalý pracovný pomer. Po troch rokoch má firma obrat vyše milióna eur a stále rastie.

„Jediný spôsob, ako niečo meniť, je na hradnom kopci a na ministerstvách.“

Smutnému sa teda nedá uprieť šikovnosť a pracovitosť. Ani záujem o politiku. „Boli sme tvrdo antikomunistická rodina,“ hovorí šéf Novej generácie. On sám do mládežníckej organizácie SDKÚ vstúpil pred voľbami v roku 2010.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite