Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako prežiť Donalda

.dalibor Roháč .časopis .týždeň vo svete

Spojené štáty zažili vo svojej histórii prezidentov pomstychtivých (Nixon), rasistických (napríklad Wilson) či protekcionistických (Hoover). Ale toto je trochu iná káva.

Ako prežiť Donalda Natália Ložeková/natalialozekova.sk

v Trumpovom prípade sú „kvality“, merané štandardmi súčasnosti chabé, navyše sa snúbia s pokazených charakterom. Nevykazuje tiež hlbšie znalosti o verejnej politike.

Trumpovo doterajšie podnikanie spočívalo skôr v marketingových heslách než v inovatívnych podnikateľských plánoch. Očakávam preto symbolické gestá (začatie stavby povestného múru), ale hádam nie príliš škodlivé zmeny kurzu domácej politiky.

Pokiaľ ide o americkú demokraciu, prezident s autoritárskymi inštinktmi ju zrejme poškodí. Je však možné dúfať vo vplyv rozumnejšieho okolia a tiež, že Trumpa jeho velikášstvo dobehne – zvlášť ak voliči uvidia, že väčšina jeho sľubov ostala nenaplnená alebo viedla k zlým výsledkom.

Zo stredoeurópskeho hľadiska je mierne šokujúce, že slovenská politická reprezentácia je až na výnimky slepá voči hrozbe Trumpovho prezidentovania. Ono sa totiž môže stať koncom NATO ako efektívneho odstrašujúceho mechanizmu. Pritom aj bez Trumpa bola Aliancia na ceste do problémov – prezident Obama neskrýval svoju frustráciu z európskych „čiernych pasažierov“ a otázka, či by Spojené štáty pribehli Európe na pomoc, visela vo vzduchu. Čo príde teraz?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite