Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Prednosta (komédia, USA, 2003)
ČT2, Pondelok, 00:35
V januári 2003 zažiarila na festivale nezávislých filmov Sundance scenáristická a režijná prvotina herca Thomasa McCarthyho – Prednosta. Hlavnou postavou v nej je outsider a dobrovoľný samotár tridsiatnik Fin. Miluje vlaky, býva pri stanici a pracuje v obchode so železničnými modelmi svojho jediného priateľa Henryho. Ten však zomrie a v súlade s jeho poslednou vôľou je obchod zavretý a predaný. Finovi však priateľ odkázal niečo iné: zanedbaný železničiarsky domček a odstavený vagón kdesi uprostred krajiny, kde líšky dávajú dobrú noc. A tak sa Fin proti svojej vôli musí stretnúť s votrelcami, obyčajnými ľudmi, ktorí rovnako ako on hľadajú porozumenie a spriaznenú dušu.

Luk (filmové podobenstvo, Japonsko/Južná Kórea, 2005)
Dvojka, Utorok, 22:05
Na starej rybárskej lodi ďaleko od ľudí spolu žijú starec a dievča. Starec trpezlivo odpočítava dni do sedemnástych narodenín svojej chránenkyne, aby si ju konečne mohol vziať za ženu. Pokojné spolužitie obyvateľov lode naruší príchod turistov, ktorí si z mesta vyrazili na rybačku. Medzi nimi je i sympatický mladík, ktorý nedokáže spustiť oči z tajomného dievčaťa. Na palube sa takmer bez dialógov začne odohrávať dráma lásky a žiarlivosti, nenávisti a sebaobetovania, v jadre ktorej nachádzame i konflikt nového so starým, moderného s tradičným. Režíroval kórejský majster Kim Ki-duk.

Príbeh Adely H. (dráma, Francúzsko, 1975)
ČT2, Streda, 20:30
Píše sa rok 1863 a do Halifaxu prichádza mladá žena, slečna Lewlyová, aby našla poručíka Pinsona, do ktorého sa veľmi vášnivo zamilovala. Oboje je však klam. Slečna Lewlyová je v skutočnosti Adéla Hugová, dcéra slávneho francúzskeho básnika a spisovateľa a mladý pohľadný dôstojník už miluje inú, preto mu je Adelina pozornosť osobne aj spoločensky na obtiaž. Adela je však svojou láskou posadnutá, prenasleduje svojho bývalého milenca na každom kroku, pozoruje ho ako voyerka a píše mu listy, na ktoré on neodpovedá. Film Françoisa Truffauta vychádza zo skutočného príbehu Adely Hugovej, ktorá svoju sebadeštrukčnú posadnutosť zaznamenala vo vlastnom denníku.

Samotáři (komédia, ČR/SR, 2000)
ČT1, Štvrtok, 20:00
V Prahe hľadá sedem mladých ľudí milostný vzťah. Robert rád rozpletá a zapletá ľudské osudy. Napomôže rozchod Hanky a Petra, ktorý sa pokúša uchopiť život prostredníctvom nahrávok „skutočného života“, ktoré púšťa do éteru rádia. Naopak Hanka je prenasledovaná ženatým lekárom Ondřejom, zoznamuje sa s Jakubom, ktorému marihuana pomáha pri pozitívnom pohľade na svet. Sklamaná Hanka tak hľadá pochopenie u rodičov, ale doma nájde len dvadsať Japoncov sledujúcich „normálnu českú rodinku pri normálnej večeri“. Horúca komédia režiséra Davida Ondříčka a scenáristu Petra Zelenku získala rýchlo po premiére punc kultového filmu.

Byt (romantická komédia,  USA, 1960)
Dvojka, Piatok, 23:00
Bud Baxter je snaživý mladý úradník v newyorskej poisťovacej spoločnosti. Snaží sa šplhať po kancelárskom rebríčku a získať si sympatie nadriadených tak, že im požičiava svoj byt na tajné milostné avantúry. Neraz ho síce potom nájde v žalostnom stave, ale vždy ho uteší myšlienka na kariérny postup. Jedného dňa však Bud narazí na problém, ktorý už nevie tak jednoducho vyriešiť – so žiadosťou o zapožičanie bytu za ním príde sám riaditeľ poisťovne. Bud mu vyhovie, no zistí, že jeho milenkou je slečna Kubeliková, do ktorej je už dávno zamilovaný... Výborná komédia režiséra Billyho Wildera.

Bodnutie škorpióna (politický triler, SRN, 2004)
Dvojka, Sobota, 22:40
Je jeseň roku 1964 a na hranici východného a západného Nemecka je zatknutý muž, ktorý údajne stratil pas. Pokus Wolfganga Steina o útek sa nevydaril. Tajná políca STASI ho pošle do väzenia, vypočúva ho a mučí. Začiatkom sedemdesiatych rokov ho západné Nemecko vyplatí z väzenia a Wolfgang Stein sa tak dostáva na slobodu. V nasledujúcich rokoch Stein vybuduje sieť, ktorá pomáha východným Nemcom ilegálne emigrovať. Tak sa opäť stáva terčom pre obávanú STASI. Začína sa Operácia Škorpión, ktorá má tohto nepohodlného nepriateľa socializmu raz a navždy zlikvidovať. Politický triler z obdobia studenej vojny nakrútil režisér Stephan Wagner.

Prípad Barnabáš Kos (satirická komédia, Československo, 1964)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Nezabudnuteľná satirická komédia režiséra Petra Solana pranieruje malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo. Barnabáša Kosa, talentovaného a ctižiadostivého trianglistu veľkého symfonického orchestra, nečakane vymenujú za jeho riaditeľa. Skromný hudobník sa najskôr bráni, no čoskoro pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne patrí pochlebovanie a šplhúnstvo jeho kolegov.

.tip .týždňa
Amadeus (dráma, USA, 1984)
ČT1, Sobota, 21:40
Český režisér Miloš Forman našiel počas svojho amerického pôsobenia osobnú tému v zápase výnimočného jedinca s predstaviteľmi politickej a inej moci. Ideálnu látku objavil v divadelnej hre Petra Shaffera Amadeus. Mozart sa v nej stane obeťou vražedných intríg svojho kolegu, dvorného skladateľa Antonia Salieriho, ktorý nedokáže uniesť ťažobu závisti a vlastnej priemernosti. Salieri kvôli splneniu svojich snov uzavrie zmluvu s Bohom. Ten však zbožnému komponistovi nadelí len priemerné hudobné nadanie a geniálnymi schopnosťami obdarí samoľúbeho namyslenca menom Mozart.



.teletipy  .dokumenty:

Na ceste po Nairobi
ČT1, Pondelok, 21:00
Pôvodne železničná stanica uprostred pustatiny, stanový tábor, z ktorého sa počas jedného storočia stala jedna z najvýznamnejších afrických metropol. Základy kenského hlavného mesta spadajú do konca 19. storočia, keď vedľa neďalekého potoka vzniklo železničné depo. Masajovia potok nazývali Uaso nairobi – chladná voda, odtiaľ pochádza dnešný názov. V súčasnom meste nájdete gigantické chudobné štvrte, skládky ovládané gangmi aj nádherné koloniálne vily. Firma Baťa tu otvorila továreň už v tridsiatych rokoch, ale najlacnejšie topánky sa aj tak vyrábajú z ojazdených pneumatík.

Komunizmus: Stalinova ríša zla (2.)
ČT2, Utorok, 20:00
Druhá časť dokumentárneho filmu o histórii komunizmu sa začína uchopením moci Josifom Stalinom po Leninovej smrti. Stalin neodkladne zrušil Novú ekonomickú politiku, odstránil svojho najväčšieho konkurenta Leva Trockého a v inscenovaných procesoch začal likvidovať svojich niekdajších spolubojovníkov. Ďalšia vlna násilia však zasiahla celú krajinu: kolektivizácia poľnohospodárstva sa zvrhla na teror proti vidiečanom s katastrofálnymi následkami. Obete Stalinovej politiky dnes asi nikto presne nespočíta...

Srdce nad Hradom
ČT2, Streda, 23:15
V priebehu príprav na pražský summit štátov NATO v Prahe v novembri 2002 pracoval po boku prezidenta Havla český režisér Jan Němec. Stal sa dokumentaristom akcie a prezident ho bral aj do miest, kam oficiálne médiá nemali prístup a predstavil ho osobnostiam špičkovej politiky, ktoré takto pohromade nakrútiť býva takmer nemožné. Režisér Němec okrem iného zachytil aj prezidentove neoficiálne komentáre, váhanie a rozhodovanie sa, drobné stresy aj milé komické glosy z celej monštróznej akcie. Vytvoril pohľad do zákulisia s cieľom poľudštiť vysokú politiku, čo sa mu, minimálne pri českom prezidentovi, podarilo.

Veľké záhady: Dokáže modlitba liečiť?
Dvojka, Štvrtok, 18:00
Väčšina veriacich sa na Boha obráti len vtedy, ak si už naozaj nevie rady. Vtedy sa k nemu snažia prehovoriť prostredníctvom modlitby. Pre niektorých je modlitba pravidelnou nedeľnou činnosťou. Chodia do kostola, počúvajú kňaza a pripájajú sa k spoločnej modlitbe. Sú však aj ľudia, pre ktorých je modlenie každodennou rutinou. Dôležitou časťou ich bežného dňa. Ale nech už patria do ktorejkoľvek z týchto skupín, pred všetkými stojí rovnaká otázka. Majú modlitby nejaké účinky? Napríklad schopnosť pomáhať pri uzdravení? Odpovede sa pokúsime nájsť v tejto časti amerického dokumentárneho cyklu.

Majstri stratégií (1.)
Dvojka, Piatok, 20:00
Ak chcete vyhrať, musíte sa „predať". Svoj vzhľad, svoje názory, postoje, záľuby, rodinný život. Toto je základná zásada, bez ktorej nemožno vstúpiť do volebnej kampane na akejkoľvek úrovni — od miestneho poslanca po prezidenta. Už nestačí, aby ju robil len kamarát — právnik z rodného mesta. Na vhodné načasovanie a vedenie volebnej kampane s využívaním psychológie vo veľkom sú potrebné veľké tímy odborníkov a balík peňazí. Majstri stratégií pracujú doslova 24 hodín denne a sedem dní v týždni na tom, aby ovládli mysle voličov a predvídali ich myšlienky. V záujme jedinej veci: výhry vo voľbách.

Blesky nad vodou
Dvojka, Sobota, 20:00
Dokudráma Wim Wendersa o posledných dňoch ťažko chorého filmového režiséra Nicholasa Raya, ktorého snímka Rebel bez príčiny sa stala kultovým dielom niekoľkých generácií milovníkov filmu. Tento obdivuhodný projekt vznikal už počas nakrúcania Amerického priateľa, keď si Nicholas Ray Wendersa obľúbil. Wenders vo filme hovorí: „Vedel som, že chce pracovať, zomrieť pri práci.“ Práve vďaka práci s filmovým štábom premenil Ray svoje umieranie na akt spolupráce a umeleckej tvorby. Premýšľa tu o živote, úspechoch, prehrách a kompromisoch a spomína na Joan Crawfordovú.

Nežných 19 /rokov/
Dvojka, Nedeľa, 16:15
Zámerom nového dokumentárneho projektu režiséra Jána Opartyho je hovoriť o ľuďoch a dobe na Slovensku po roku 1989. O ľuďoch, ktorí rýchlo zažiarili najmä v období novembra 1989, z nejakého dôvodu však nevydržali dlho svietiť. Prenechali pozície ďalším čakateľom. Pritom im  nechýbal entuziazmus, vzdelanie, pracovné nasadenie a odhodlanie dať všetky sily do budovania nového spôsobu života spoločnosti, o ktorej snívali v čase totality. Po čase niektorí z nich ostali frustrovaní z diania naokolo. Paradoxne ľudia, ktorí odišli, ovplyvnili svojím postojom a konaním aj mlčiacu väčšinu.

.tip .týždňa
Amazonia Vertical
ČT2, Piatok, 15:05
Zo všetkých ciest do ďalekých končín sveta, veľmi vzdialených civilizácii, si Peter Ondrejovič najviac obľúbil Venezuelu. Zatúžil spoznať amazonské dažďové pralesy. Keď sa dozvedel o existencii stolových hôr, týčiacich sa kolmo k nebu a ukrývajúcich prírodné skvosty, vedel, že to bude jeho parketa. Zlákala ho jedna z najväčších: Auyán Tepui. Amazonskí indáni veria, že na nej prebývajú démoni. Stolové hory obopínajú stovky kilometrov dlhé útesy, ktoré znemožňujú normálny prístup z ktorejkoľvek strany. Štvorčlennú lezeckú expedíciu tvorili ďalej Jaro Vonderčík, Danka Somorovská a kameraman a režisér Pavol Barabáš.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite