Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nikto by nemal byť stratený

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Nikto v širokom okolí nebol taký neobľúbený, taký nenávidený ako Zachej. Pretože dohliadal na clá a dane v oblasti Jericha. Bol bohatý. Veľmi bohatý. A stal sa takým na úkor druhých.

Nikto by nemal byť stratený Natália Ložeková

všetci zvykneme nariekať nad daňami, ktoré musíme platiť. V minulosti to však bolo pre väčšinu obyvateľstva ešte ťažšie. Dnes totiž máme dane regulované zákonmi. V Zachejových časoch platil zákon silnejšieho. A Zachej bol v pozícii, v ktorej mohol dať ostatným pocítiť svoju moc. Bol šéfom všetkých vymáhačov daní a najviac z toho profitoval. Preto ho obzvlášť nenávideli. Tak ľudia, ako aj jeho podriadení.

Čo vedie niektorých, aby bohatli na úkor iných? Zachej sa stával čoraz bohatším. A čoraz vinnejším za bezohľadné zhŕňanie majetku. No zjavne sa v jeho srdci ozvalo aj niečo iné než chamtivosť. Akási túžba. A aj jeho svedomie. Na to nesmieme nikdy zabudnúť: Aj v najhorších vydriduchoch, aj vo fanatických teroristoch, aj v najväčších zradcoch je vždy nejaký záblesk svedomia, túžba po niečom ozdravujúcom a dobrom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite