Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec demokracie v Amerike?

.dalibor Roháč .časopis .týždeň vo svete

V stredu ráno budeme poznať meno nového amerického prezidenta. Aj v bežnom volebnom roku by šlo o dôležitú vec, toto však nie je bežný čas vo svete.

Koniec demokracie v Amerike?

rozhodnutie, ktorému čelia Američania tento rok, pripomína okrídlený výrok Woodyho Allena o križovatke, ktorej čelí ľudstvo: „Jedna cesta vedie k zúfalstvu a totálnej beznádeji. Druhá k úplnej záhube.“

Akékoľvek výhrady – a mnohé sú oprávnené a vážne – možno mať voči Hillary Clinton, z hľadiska svetovej politiky ide o skúsenú, inteligentnú političku, ktorá sa pohybuje v rámci bežných parametrov. Donald Trump sa však týmto parametrom vymyká hádam vo všetkých smeroch: od nestabilnej osobnosti cez nulové znalosti o akejkoľvek oblasti verejnej politiky až po nacionalistickú kváziideológiu, ktorú presadzuje.

„Znepokojujúce je, že aj v prípade Trumpovej porážky vyvstane otázka, či jeho kandidatúra bola vrcholom populistického pnutia alebo iba začiatkom niečoho oveľa horšieho.“

Navyše – o tom, koho by si mali za amerického prezidenta želať Stredoeurópania, je akákoľvek diskusia zbytočná. Šokujúca je preto naivita (alebo azda niečo horšie), s ktorou napríklad premiér Fico pochvalne hovoril o Trumpovom pláne na zbližovanie Spojených štátov a Ruska. Historicky bola takáto reálpolitika veľmocí pre našu časť sveta vždy zničujúca. Naša budúcnosť, naopak, stojí a padá na tom, či bude svet 21. storočia riadený primárne liberálnymi demokraciami a na základe spoločných hodnôt, a nie na základe práva silnejšieho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite