Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma: Trumpov smutný, osamelý život

.david Brooks .časopis

Trump láme týždeň čo týždeň svetový rekord v tom, ako vyzerať čo najhrozivejšie. Čím hlbšie však jeho predvolebná kampaň klesá od jedného dna k druhému, tým viac cítim už len hlboký smútok a ľútosť.

Téma: Trumpov smutný, osamelý život THOMAS DWORZAK/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA

zmyslom neformálnych predvolebných stretnutí politikov s voličmi je, že otázky v nich kladú práve voliči. Kandidát sa obráti na poslucháča, pozorne ho vypočuje a aspoň sa pokúsi odpovedať priamo tomuto človeku. Prezidentskí kandidáti to tak robia preto, lebo je to slušné, lebo je dobré vyzerať v očiach iných seriózne, a tiež preto, lebo väčšina z nás chce mať akosi inštinktívne kontakt s ľuďmi, o ktorých sa toľko hovorí.

Hillary Clinton, ktorá síce ani zďaleka nie je vzorom intimity, sa počas nich správala viac-menej normálne. No Donald Trump nie. Trump zaobchádzal s ľuďmi, ktorí mu kládli otázky, ako s neživými automatmi. Svoje odpovede smeroval do prázdna, a to aj vtedy, keď mal príležitosť vyznieť prívetivo, napríklad pri jednej otázke mladej moslimky.

No a to zvýrazňuje ešte väčšmi zásadnú osamelosť Donalda Trumpa.Politika je úsilím vytvárať si vzťahy s ľuďmi. No zdá sa, že Trump toho nie je schopný. Jeho základnou črtou je, že nemá ani radcov, ani priateľov. Jeho volebný štáb pozostáva prinajlepšom z chladných zapredancov, pri najhoršom z ľudí ako Roger Ailes. Jeho strana sa k nemu správa ako k smradu, ktorý sa už nedá vyvetrať.

Väčšinu svojho života sa Trump desil baktérií. A tak prestrihol mnohé svoje kontakty s inými. Pre mňa je osamelým človekom uprostred noci, ktorý všade dookola šíri iba nenávisť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite