Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Titul za rok nikam neujde

.denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Čerstvý ambiciózny maturant, ktorý si vyberie cestu rebelanta a odmietne ísť hneď na vysokú školu, zväčša spôsobí rodinnú traumu. Fenomén „gap year” alebo ročná pauza je však už nezastaviteľným trendom. A nemusí predstavovať študijnú katastrofu.

zabudneš sa učiť, nikdy sa nevrátiš do školy, neuplatníš sa, naozaj sa chceš rok flákať? Aspoň jednu z týchto výčitiek si vypočuje takmer každý absolvent strednej školy, ktorý sa rozhodne dať si rok pred vysokou školou pauzu. Zatiaľ čo ešte pred časom boli pre to „pauzujúci maturanti“ vnímaní ako tí neschopní či leniví, dnes sa trend pomaly otáča. Výrazne tomu pomohla dcéra amerického prezidenta Malia Obama.

Biely dom v oficiálnom vyjadrení potvrdil, že najstarší potomok dosluhujúceho amerického prezidenta síce nastúpi na Harvardskú univerzitu, no až o rok neskôr. Malia rozprúdila debatu o kladoch a záporoch ročnej pauzy, a to aj v súvislosti s Harvardom. Do popredia totiž zrazu vystúpila skutočnosť, ako dlho už prestížna univerzita svojich študentov na ročnú pauzu povzbudzuje. V článku Time Out or Burn Out (Pauza alebo vyhorenie) akademici z univerzity podporujú výhody gap year najrôznejšími argumentmi. „Takáto pauza môže mať viacero foriem. Môže byť krátka, ale aj dlhšia než rok. Môže byť naplánovaná, alebo náhodná, sledujúca kariérne, akademické alebo osobné ciele. Podstatné je, aby bol čas o krok ustúpiť dozadu a získať inú perspektívu. Nezávislú od predošlých očakávaní okolia.” Harvard teda vyzýva študentov, aby si dali pauzu a objavili, čo ich naozaj baví. A ako je to u nás? Majú aj slovenskí študenti podobné vznešené dôvody?

čo robiť v tom roku

Neexistujú u nás žiadne prieskumy, ktoré by mapovali počet študentov, ktorí sa rozhodli pre ročnú pauzu. Poriadne dáta pritom nemá ani American Gap Association, ktorá sa považuje za akéhosi ambasádora pre všetkých „gapperov”. Avšak už len samotný vznik takejto spoločnosti a najmä stovky ročných „gap” programov a stáží, ktoré ponúkajú študentské agentúry, hovorí o rastúcom trende. Kým u nás ešte nemáme žiadne oficiálne, najlepšie vákuum pre študentské prieskumy ponúka fejsbúková skupina „Mladosť-Šturáky-Atriáky-Manželáky”. Má 19 850 členov, ale v čase publikovania článku ich bude určite už dvadsaťtisíc. Každý deň totiž pribúdajú desiatky nových študentov. S popisom „v mestečku nad Dunajom je intrák peklo s rajom” si študenti v skupine pomáhajú s najrôznejšími problémami – od stratených peňaženiek o tretej v noci po prosby o lepidlo pre roztrhnuté papuče. Na otázku, ktorý zo študentov už absolvoval gap year, sa začnú valiť desiatky odpovedí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite