Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hrdinovia umierajú len raz

.lukáš Krivošík .časopis .film

Po meste visia vlajky s hákovým krížom. V uliciach hliadkujú esesáci. Z rozhlasových ampliónov počuť monotónne čítaný zoznam popravených. Tiesnivá atmosféra okupovanej Prahy počas druhej svetovej vojny je takmer dokonalá.

nestáva sa často, aby si svetové divácke publikum mohlo pozrieť film, ktorého námetom je udalosť z československých dejín. Už len to je dôvod, prečo si britsko-francúzsko-český triler Operácia Anthropoid treba ísť pozrieť do kina. A ide aj o celkom dobrý film.

Okolnosti atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha predstavuje britský režisér Sean Ellis z perspektívy dvoch vojakov, ktorí ho spáchali. Ich mená pozná každý slovenský a český vlastenec zo školy. Jozefa Gabčíka hrá írsky herec Cillian Murphy (28 dní neskôr, Sunshine, Inception) a Jana Kubiša zase hviezda erotickej snímky 50 odtieňov šedej Jamie Dornan. Obaja sú fešáci – to asi aby do kina prišli na vojnovú drámu aj nejaké ženy. No ich postavám zároveň nechýba hĺbka.

historická presnosť

Gabčík ťahá dej predovšetkým v prvej polovici filmu. Je psychicky odolnejší, dominantnejší, má sústavne na pamäti cieľ misie a dodáva odvahu i labilnejšiemu Kubišovi. Tomu sa ešte v okamihoch pred atentátom trasú ruky. No keď Gabčíkovi zlyhá v kľúčovom okamihu samopal, Kubiš pohotovo hádže na Heydrichovo auto bombu, ktorej explózia nacistickému pohlavárovi napokon privodila smrteľné zranenia. Počas neskoršej prestrelky v Chráme svätých Cyrila a Metoda (pôsobivý akčný vrchol filmu) už Kubiš povzbudzuje ostatných obkľúčených parašutistov podobným spôsobom, ako Gabčík povzbudzoval jeho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite