Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo bude po Islamskom štáte?

.yaroslav Trofimov .časopis .týždeň vo svete

Samozvaný kalifát Islamského štátu sa zmenšuje, ale jeho pád môže priniesť nové problémy: obnovenie regionálnych sporov, zmŕtvychvstanie al-Káidy a viac teroristických útokov na Západe.

Čo bude po Islamskom štáte? Morteza Nikoubazl/SIPA/Profimedia Dotrhaná vlajka Islamského štátu v irackom meste Falúdža. Od radikálov z IS sa pomaly odkláňa šťastie a zlyhávajú v spravovaní dobytého územia.

štvrtého júla 2014 vyšiel na kazateľnicu vo Veľkej mešite v irackom meste Mosúl klerik v čiernom turbane – a vyhlásil založenie nového kalifátu. Tento takzvaný Islamský štát mal už vtedy pod kontrolou východ Sýrie a západ Iraku, ale netajil sa globálnymi ambíciami. Bagdádí, jeho samozvaný kalif, sa zaprisahal, že obnoví „dôstojnosť, moc, práva a vodcovstvo“ sunnitským moslimom všade, kde žijú.

Táto bezočivá kázeň priamo zo srdca druhého najväčšieho irackého mesta predstavovala vyvrcholenie džihádistickej bleskovej vojny, ktorá za predchádzajúce týždne zachvátila väčšinu sunnitských regiónov Iraku. A zároveň, ako sa ukázalo, to bol aj vrchol snáh Islamského štátu o dobytie sveta.

„Ak zmizne Islamský štát, ešte to neznamená, že zmizne problém džihádizmu.“

Teraz to vyzerá, že Islamský štát padne tak rýchlo, ako sa vzmohol. Za posledné dva roky sa táto skupina dostala do ozbrojeného konfliktu s každým – od al-Káidy po iránsku šiítsku teokraciu a, samozrejme, USA a Rusko. Rozpútala teroristické útoky na Západe aj všade inde, alebo sa k nim aspoň hlásila, hoci zároveň na bojisku zažívala jednu porážku za druhou a vyháňali ju postupne zo všetkých miest.

Je možno trúfalé klásť si teraz túto otázku, ale aj tak ju treba vysloviť: Čo sa stane, keď Islamský štát padne? Budúcnosť Stredného východu bude pravdepodobne závisieť od toho, kto vyplní vákuum, čo IS zanechá. Vákuum na zemi ale, čo bude azda ešte dôležitejšie, v mysliach džihádistov na celom svete.

kým sa darilo

V septembri sme si pripomenuli pätnáste výročie od teroristických útokov na Dvojičky a treba si uvedomiť,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite