Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podliať jeseň letom

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Vo Francúzsku existuje obrovské množstvo jedál, ktorým udáva tón víno. Hojne sa ním podlieva, maceruje a nakoniec sa k jedlu popíja. Rovnako je to aj v našich zemepisných šírkach. No k vínu sa prikmotril aj iný nápoj. V monarchii si svoje začalo diktovať pivo.

Podliať jeseň letom Brent Hofacker/Alamy/Profimedia Zaujímavým trikom je piecť kurča nastoknuté na pivovej fľaške alebo plechovke. Pivo vyteká rovno na kurča a samo ho zalieva.

pivo bolo odjakživa súčasťou našej civilizácie ako skvelý ľahký a málo alkoholický nápoj, ktorý sa v Egypte a Mezopotámii podával aj tehotným ženám a deťom, pretože bol taký slabý, že opiť sa z neho dalo len pri naozaj veľkej výdrži a neuhasiteľnom smäde.

Ľudia ho dokonca považovali za liek a podávali ho chorým ako povzbudivý nápoj, niečo ako keď dnes varíme pri prechladnutí slepačí vývar. V stredoveku dokonca ľudia pivo pili častejšie ako vodu, pretože nie v každej studni bola voda bezpečná. A tak bolo lepšie byť stále jemne potrundžený, ako po vypití pohára vody týždeň sedieť na latríne, prípadne len tak si zomrieť na týfus. Varením piva boli v tej dobe poverené výhradne mníšske rády, čo nám dodnes v stredovekej a renesančnej literatúre pripomínajú komické postavičky večne pripitých a chlipných mníchov, ktorým sa pletie jazyk, o nohách ani nehovoriac.

Na rozdiel od vína pivo bol vždy nápoj plebejský, ktorým sa nadájali široké nízke vrstvy. Nikdy sa nespájal s romantikou, s dvorením či s niečím aristokratickým, o čom by sa dali písať ódy a viesť zapálená šesťhodinová debata pri večeri. Až kým sa v našich zemepisných šírkach nestal v devätnástom storočí malý zázrak.

„Na rozdiel od vína pivo bol vždy nápoj plebejský, ktorým sa nadájali široké nízke vrstvy.“

Do kráľovského mesta Plzeň, pomaly už v celej monarchii známom otrasným pivom nízkej a veľmi kolísavej kvality, na popud mešťanov, ktorí mali povolenie variť pivo, prišiel nový sládek z Bavorska Josef Groll. A priniesol so sebou dve neprehliadnuteľné veci. Prvou boli

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite