Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Wajda pokoril každé dobové tabu

.lucie Sulovská .časopis .nekrológ

Keď minulý týždeň vo veku 90 rokov zomrel poľský filmový režisér a dramatik Andrzej Wajda, poľský film stratil jednu zo svojich najväčších osobností.

Wajda pokoril každé dobové tabu Beata Zawrzel/DDP USA/PROFIMEDIA Andrzej Wajda (1926 – 2016)

andrzej Wajda vedel vo svojich filmoch s presnosťou zachytiť šialenstvá socialistického Poľska. Wajdovo rozsiahle dielo patrí k tomu najlepšiemu, čo sa natočilo nielen v Poľsku, ale aj v strednej Európe. S poetikou sebe vlastnou hovoril prostredníctvom svojich diel o osudoch, mýtoch a skutočnostiach, pravdách a klamstvách. O svedomí národa a jeho duši.

v odboji

Jeho otec Jakub Wajda bol armádny kapitán a na vojenskú dráhu sa vydal už ako šestnásťročný chlapec v légiách Józefa Piłsudského. Matka Aniela bola učiteľkou. Pred vojnou bol Andrzej aktívnym skautom. Keď Nemci obsadili Radom, otec utiekol z mesta, aby mohol bojovať proti okupantom. Vtedy sa videli naposledy. Nasledujúceho roka Jakub Wajda padol do sovietskeho zajatia a stal sa jednou z obetí Katynského masakra, o čom však jeho rodina nič netušila. Andrzej Wajda počas vojny pracoval ako skladník a vrátnik, pretože poľské deti na území pod nemeckou okupáciou mohli absolvovať len základné vzdelanie. V tom čase sa začal zaujímať o maľovanie a navštevoval tajné kurzy.

„Andrzej Wajda vedel vo svojich filmoch s presnosťou zachytiť šialenstvá socialistického Poľska. “

V roku 1942 vstúpil do zemskej armády, podzemnej odbojovej organizácie, kde pôsobil ako prostredník.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite