Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlamentný boj o hazard

.michal Magušin .časopis .politika

Zápas o obmedzenie hazardu na Slovensku dospel do parlamentnej fázy. Prvé čítanie vládneho návrhu zákona ukázalo, ako sú rozdané karty.

je streda popoludní a v parlamente ospalo sedí asi dvadsiatka poslancov, väčšinou z opozičného hnutia OĽaNO. Minister financií Peter Kažimír sa striedavo pozerá do mobilu, listuje dennou tlačou a unavene si pridržiava hlavu. Sedí v Národnej rade už od rána, keďže predstavuje zákony zo svojho rezortu. Relatívne nudný priebeh októbrovej schôdze oživuje poslanec Milan Krajniak, známy aj pod blogerským prívlastkom Posledný križiak. Ako fajčiara ho rozčertilo, že sa budú zvyšovať dane z cigariet a svoju argumentáciu postavil prekvapujúco na tom, že fajčenie je prevenciou Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby. A nielen to. „Čo je lepšie pre našu spoločnosť? Fajčiari zomierajú skôr a rýchlejšie. Prečo máme byť ešte týraní zvyšovaním daní z tabakových výrobkov?“ Rozospatí poslanci sa zasmejú či pohoršia, novinári si zapíšu silný citát a schôdza je pri bode, na ktorý sa dlho čakalo. Novela zákona o hazardných hrách.

Plameň protihazardovej revolúcie horel v posledných rokoch po celom Slovensku, od Sabinova cez Levoču, Ružomberok až po Bratislavu. Bojovalo sa medzi občanmi s petičnými hárkami, na obecných zastupiteľstvách, krčmári a majitelia herní presviedčali, prosili, vyhrážali sa aj platili. Zo spletí rozporov a sabotáží bolo jasné, že spor ľud verzus herne si žiada silné rozhodnutie z parlamentu. Zákon môže definitívne zablokovať snahu malých krčmárov vychovávať si okrem alkoholikov aj plejádu gamblerov. Zákon môže vyriešiť problém Bratislavy, kde, slovami primátora Iva Nesrovnala, vďaka „mafiánskym praktikám“ zmizlo viac ako 50-tisíc podpisov na petičných hárkoch proti hazardu. Tuší to aj minister Kažimír. „Viem, že si tu s vami pri tomto návrhu zákona chvíľu posedím,“ vyhlási odovzdane.

zásadné zmeny

Novela týkajúca sa hazardu je zaujímavá, v istom zmysle úplne prelomová. Oceňuje to už prvá poslankyňa v rozprave, pani Edita Pfundtner zo strany Most-Híd.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite