Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vlastníctvo a odmena

.martin Vlachynský .časopis .týždeň v ekonomike

Vyhlásenie niektorých Nobelových cien je pre komentátorov podobná príležitosť ako voľby. V rozhodnutiach o udelení ceny sa dajú hľadať odrazy rôznych spoločenských nálad či geopolitických tlakov.

s prehľadom to najviac platí pri udeľovaní Nobelových cien za mier, ale čiastočne aj za literatúru a ekonómiu. Preto niektoré tipy vo svetle amerických volieb a nálad v Európe smerovali k obhajcom voľného obchodu, ako je napríklad Jagdish Bhagwati. Iní to cez tieň Parížskej dohody videli skôr na ekonóma globálneho otepľovania. Napríklad Williama Nordhausa. Agentúra Thomson Reuters, známa pomerne presnými predpoveďami, na základe citácií odhadla cenu pre bývalého šéfekonóma Medzinárodného menového fondu Oliviera Blancharda. Stern Business School na New York University si dokonca trhla pekný kus hanby. Ešte pred vyhlásením výsledkov totiž omylom zverejnila predpripravenú tlačovú správu, že cenu dostal ich profesor a súčasný šéfekonóm Svetovej banky Paul Romer. Nedošlo stále na niektoré legendy ekonómie, hoci majú vyše 80 rokov (William Baumol, Harold Demsetz). A neudelenie ceny Gordonovi Tullockovi (ktorý zomrel v roku 2014 ako 92-ročný) ostane večnou výčitkou.

ako nastaviť odmenu

Nakoniec všetci tipovači mierili mimo. Dôvodom mohlo byť aj to, že cena sa tak trochu nečakane udelila za prácu v oblasti, v ktorej ju len pred dvoma rokmi dostal aj Jean Tirol. Teda organizáciu a zmluvné vzťahy v priemysle. Príjemcami sa za vytvorenie nástrojov na analýzu kontraktov stali Bengt Holmström z MIT a Oliver Hart z Harvardu. Obaja sú „imigranti“. Holmström pochádza z Fínska (patrí ku švédsky hovoriacej menšine) a Hart je britský džentlmen.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite