Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film blízky skutočnému životu

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Jednu nohu pokroku civilizácie istotne tvorí neustále odhaľovanie tajomstiev prírody. O minulosti vieme viac než kedykoľvek predtým (a nielen preto, že minulosti je postupom času čoraz viac). Dokonca niekedy i budúcnosť s úspechom predpovedáme.

aj o umieraní a smrti toho už vieme neúrekom, ale záhad s nimi spätých akoby neubúdalo. Ani dnes nepoznáme dňa ani hodiny. Len keby v ten deň a v tú hodinu bol pri nás niekto, komu na nás a našom dôstojnom odchode záleží.

Chronos, čas, maliari a sochári ho zobrazujú ako starého muža s dlhou bielou bradou a presýpacími hodinami – tik-tak, tik-tak, padajú zrniečka piesku zo sklíčka do sklíčka. Chronos, z toho slova vyvierajú aj iné – kronika, chronológia, chronometer, anachronizmus... a tiež chronický, čiže dlhotrvajúci, často sa opakujúci, zdĺhavý, vlečúci sa, zlý, protivný, trvalý... v slovenčine najmä nejaký neduh, niečo negatívne zväčša rázu telesného, zdravotného. A tiež názov mexicko-francúzskeho filmu mexického režiséra Michela Franca.

Chronic sa volá a scenár k nemu bol na minuloročnom festivale v Cannes vyhlásený za najlepší. (O Zlatú palmu vtedy súťažil okrem iných aj s ďalším skvelým filmom, tiež s eschatologickým príbehom o veciach posledných, so Saulovým synom Lászlóa Nemesa.) Hlavná úloha v ňom prischla Britovi Timovi Rothovi, ona k nemu prirástla, stal sa ňou, hodinu a pol sa nepozeráte na excelentného herca, pozeráte sa na nejakého ošetrovateľa. Pôvodne bola ústrednou nositeľkou príbehu ženská postava, sám Roth vraj režisérovi navrhol, aby jej zmenil pohlavie a rolu mu dal. Šťastný návrh a šťastné rozhodnutie vyjsť mu v ústrety.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite