Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matej Tóth: Túžim žiť obyčajným životom

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km a náš občasný autor textov o športe Matej Tóth má ťažkú jeseň. Namiesto tréningu chodí každú chvíľu do médií, na stretnutia, čaká ho operácia, regenerácia a čo najrýchlejší návrat do pôvodnej formy.

Matej Tóth: Túžim žiť obyčajným životom Boris Németh Ako malý chlapec sníval Matej Tóth o práci kombajnistu. Neskôr túžil byť športovcom, dnes mu ku šťastiu stačí žiť obyčajným životom.

ako sa dá so zranením vyhrať olympiáda?

To ani ja neviem, to bol takmer až zázrak! Pri ľahkom chodení noha nebolí, ale pri intenzívnom tréningu je holeň oveľa viac zaťažená, prekrví sa, spuchne, nemá miesto a rôzne zrasty a jazvy zrazu cítiť. Osem mesiacov sa to ťahá, obmedzovali sme tréning, ale 8,5 týždňa pred štartom sme si povedali, buď odtrénujem to, čo mám, alebo potom nemá zmysel ísť do Ria.

doma sa snažím sto percent voľného času venovať deťom.

Za 10 týždňov, čo som bol v príprave a potom v Riu, som bol doma len 5 dní. Potom sa stávajú také úsmevné príhody, že sa ma dcéra v aute po ceste zo školy spýta, či idem k NIM domov. Zasmiali sme sa, ale pre mňa to bol varovný prst. Keď sa dá, chodím s dcérami na korčule, na bicykel, na lyže, na zmrzku, alebo im pomáham s prípravou do školy. Náš rituál je ľahnúť si večer spolu do postele a prečítať si niečo.

nemám žiadne extrémne závislosti.

Od malička som taký. Aj keď veľa ľudí hovorí, že som dnes závislý od telefónu a počítača. Je to pracovná nutnosť, som najšťastnejší, keď ich pol dňa nevidím. Už to asi je úchylka, alebo nábeh na ňu, že si neviem predstaviť ísť na záchod bez mobilu. Neviem sa nudiť a vypnúť. Vydržím oddychovať tak 20 minút a už vymýšľam, čo by som robil. Nebojujem s tým, ale snažím sa nájsť si denne 5-10 minút, zväčša v posteli, a naozaj odložiť telefón a venovať sa len svojim myšlienkam. Najlepšie to ide v aute, na rovnej diaľnici, prázdno, vtedy si triedim myšlienky a rekapitulujem.

mám rád kvalitné jedlo.

Aj ho rád pripravujem, aj vymýšľam, aj mám rád obchody, kde sa dajú kúpiť kvalitné suroviny. Keď človek dospeje do určitého štádia výkonnosti, tak hľadá, kde by sa to ešte dalo zlepšiť a päťdesiatka je veľmi závislá od energie, lenže cukor na celú nestačí. Odkedy som prešiel na nízkosacharidový spôsob stravy, nezažil som žiadnu energetickú krízu a z každého vrcholového podujatia mám medailu.

na pýchu mám heslo:

Keď ti budú vravieť, aký si dobrý a úspešný a ty tomu uveríš, tak je s tebou koniec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite