Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dokážu viac, než len vyrábať sviečky

.denisa Gdovinová .časopis .rozhovor

Ako pracujú ľudia s mentálnym hendikepom? Nielen pri výrobe sviečok v chránených dielňach. V Bratislave vzniká penzión, ktorý z nich vyškolí konkurencieschopných zamestnancov. Ak sa nájde dosť peňazí. Hovoríme s manažérom projektu Bivio Mariánom Horaničom.

Chcete ľudí s mentálnym postihom dostať na pracovný trh. No to asi nie je celkom jednoduché. Funguje to vôbec?

Ak sa ľuďom so stredným a ťažším stupňom postihnutia vôbec podarí zamestnať, takmer vždy je to v chránených dielňach. Aj keď sme za ne veľmi vďační, nemusí to byť práve plnohodnotné zamestnanie. Ich výrobky nie sú vždy konkurencieschopné, zákazníci si ich často kupujú najmä s vedomím, že podporia dobrú vec. V zahraničí je pritom už bežné, že sociálne podnikanie sa snaží konkurovať klasickým podnikom. Aj nám odporučili – choďte do služieb! To je priestor, kde dokážu byť ľudia s mentálnym postihnutím dlhodobo uplatniteľní a dokonca aj konkurencieschopní. Ide najmä o služby v ubytovacích zariadeniach, práčovniach, gastronómii, starostlivosti o zeleň a zvieratá – teda o jednoduchú, manuálnu prácu, ktorá sa pravidelne opakuje.

Dokážu hendikepovaní naozaj konkurovať zamestnancovi bez postihnutia?

Zamestnávatelia by mali pri takýchto ľuďoch vziať do úvahy viacero faktorov, nielen priamu konkurencieschopnosť človeka s mentálnym postihnutím. Všetky spomínané zamestnania sú na úrovni minimálnej mzdy, preto je v nich aj vysoká fluktuácia. Človek bez zdravotného postihnutia nemá veľkú ambíciu v takejto pozícii zotrvať. Naopak, pre človeka s mentálnym postihnutím znamenajú takéto zamestnania kľúčový bod v živote. O ľuďoch s mentálnym postihnutím je známe, že sú veľmi lojálni zamestnanci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite