Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O otcoch a synoch podľa Rowlingovej

.juraj Malíček .časopis .literatúra

Divadelná hra Harry Potter and the Cursed Child mala premiéru 30. júla 2016. Originálny scenár zo skúšok k nej vyšiel v knižnej podobe hneď nasledujúci deň. Novinári všetkých úrovní a cenových skupín mali pár dní až týždňov o čom písať.

harry Potter je predsa zaručená téma. Fenomén, pokultúrna inštitúcia, frančíza generujúca zisky tempom nie jedného, ale celého stáda trasúcich sa somárikov. J. K. Rowling sa skloňovala najhlasnejšie, ako boháčka, filantropka, v neposlednom rade spisovateľka, filmová producentka a aktuálne dramatička. V rámci korektnosti sa nezabudlo ani na akéhosi Johna Tiffanyho a Jacka Thorna, ktorí tú divadelnú hru upiekli spolu s ňou. Tiffany hru režíroval a Thorne pôvodný príbeh dramatizoval. Ich mená sú v divadelnom svete aspoň také dôležité, ako meno Rowlingovej, čo však môže byť fanúšikom jedno, lebo Potter je Rowling a Rowling je Potter a nič na tom nezmenia ani Tiffany s Thornom, ani Cormoran Strike a keď už sme pri tom, ani sama autorka.

A tu kdesi bude zakopaný pes a ani nie príliš hlboko, lebo trošinka ho cítiť, hoci o smrade sa hovoriť nedá. Otázka totiž stojí takto: Naozaj potrebujeme ďalší príbeh Harryho Pottera?

potrebujeme ďalšieho Pottera?

Od premiéry a knižného vydania nového Harryho Pottera ubehli sotva necelé dva mesiace a už ho tu máme v slovenskom preklade Oľgy Kraľovičovej, Harryho dvornej prekladateľky. Znova treba pripomenúť, že domovom nového príbehu Harryho Pottera nie je román, ale divadelná hra, respektíve „oficiálny scenár originálneho predstavenia vo West Ende, špeciálne vydanie zo skúšok“, čo by mal byť presný opis toho, čím formálne a azda i obsahovo knižka Harry Potter a prekliate dieťa je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite