Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .jakub Kratochvíl .časopis .osobnosti

Je to neuveriteľné, ako sa môže za 4 mesiace jedna krajina zmeniť. Pri takej rýchlej zmene však väčšinou ide o zmenu negatívnu. Je to tak aj v prípade Nepálu.

Je to neuveriteľné, ako sa môže za 4 mesiace jedna krajina zmeniť. Pri takej rýchlej zmene však väčšinou ide o zmenu negatívnu. Je to tak aj v prípade Nepálu.
Maoisti sedia vo vládnych kreslách len pár mesiacov, a už je to v uliciach badateľné. Pomaly sa to tu mení na policajný štát. To, čo predtým prebiehalo v náznakoch, sa teraz deje celkom bez zábran. Buzerácia zo strany polície je neuveriteľná. O desiatej sa oficiálne musia začať zatvárať všetky podniky okrem hotelov a od jedenástej je zákaz vychádzania. Bohužiaľ, polícia sa chopí svojich právomocí omnoho skôr, niekedy už o pol deviatej. Zastavuje autá, taxíky, ľudí a buzeruje.
Ešte nezarastení mladíci so zbraňami na pleciach v modrých maskáčoch a s dôležitým výrazom na tvári postávajú po meste. Ľudia si myslia, že sa to zlepší, že vláda im nakoniec dá trochu priestoru. Márne sa im snažím vysvetliť, že vláda a polícia sú tu pre nich, a nie naopak. Táto teória je pre nich nepochopiteľná. Naivne sa odvolávajú na „úspešný“ čínsky model a dôverujú slovám, že komunizmus sa dá udržať aj demokraticky. Vláda zatiaľ pomaly zahusťuje mreže na klietke. Hlavné je navodiť strach. Potom je to už len hra s bábkami. A keď vás v noci zastaví hliadka ozbrojených detí v uniformách, strach sa dostaví ľahko. Nezmyselných zákazov pribúda, ale pribúda našťastie aj zmysluplných demonštrácií. Na každodennom živote sa to zatiaľ odráža len málo – najviac asi na domácom žúrovaní. Keď sa o desiatej zavrú krčmy, ľudia slopú doma a hučia s tými svojimi bubienkami a píšťalkami susedovcom do záhrady. Do toho všetkého je vrcholí, aj keď tento rok mimoriadne slabá, sezóna a všade sa motkajú zmätení turisti, ktorí sa nestačia diviť, kde zmizol typický káthmandský nočný život s ohníčkami na chodníkoch, pri ktorých, páliac odpadky, sa zohrievala chudoba. Nepálčania ešte stále nepochopili, že ak sa tej bagáže nezbavia, klietka sa bude len zmenšovať. A pomedzi jej oceľové mreže budú pretŕčať len štíty hôr, ktoré, našťastie, žiadny režim nezlomí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite